Osam dobrobiti koje meditacija ima na tijelo i um

Osam dobrobiti koje meditacija ima na tijelo i um

Pod stresom si? Stalno si u pokretu i nemaš vremena ni za što? Um ti je stalno u aktivnom modu i na to si se već navikla? Naš svakodnevni užurbani ritam ostavlja nam malo vremena za sebe ili za dobar i kvalitetan odmor. No, odmor je zaista neophodan i treba ga uzeti za ozbiljno. Zašto?

Stres je danas najrasprostranjeniji i najveći uzročnik čak 75% bolesti. Ali i svaka promjena ili podražaj u našem životu, bilo da je dobar ili loš, može uzrokovati stres u našem psihosomatskom sustavu. Uz to, mnogi postaju naprosto ovisni o adrenalinu i kortizolu, glavnim hormonima stresa, koji postaju glavni pokretači naših svakodnevnih aktivnosti. Upitno je koliko je takvo djelovanje ispravno  te znači li to da možeš dati baš sve od sebe da bismo postigli ono što želimo.

Kvalitetan odmor djeluje na aktiviranje parasimpatičkog živčanog sustava što djeluje na aktiviranje krvotoka da cirkulira ravnomjerno po svim dijelovima tijela i svim organima, te tako pomaže da se tijelo obnavlja, revitalizira i oslobodi od toksina. Zato je važno naučiti i kako se potpuno opustiti. Najbolji alat koji nam u tome pomaže je meditacija!

Dobrobiti meditacije na tijelo i um:

Meditacija je jednostavna metoda relaksacije koja pomaže da se potpuno psihofizički odmorimo i opustimo kao za vrijeme najdubljeg sna.

  • Za vrijeme meditacije se aktivira parasimpatički sustav te povećava lučenje serotonina i melatonina za čak 300%
  • Povećava se protok krvi za čak 200%
  • Smanjuje se rizik od srčanog i moždanog udara za čak 47%
  • Znanstveno je dokazano da tijekom meditacije dolazi dubokog odmora
  • Smanjuje se broj otkucaja srca
  • Snižava krvni tlak
  • Smanjuje proizvodnja mliječne kiseline i količina hormona stresa
  • Dolazi i do potpune sinkronizacije moždanih valova, što ojačava fizičku strukturu mozga i osvještava njegove uspavane dijelove. Skeniranje mozga pokazalo je da su ljudi koji meditiraju povećali gustoću dijelova mozga koji su zaduženi za pažnju i analizu podražaja, što znači da meditacijom povećamo koncentraciju, fokus, sposobnost bolje organizacije i bržeg učenja.

Nije stoga čudno što je, temeljem studije prestižnih europskih znanstvenika na preko 2000 uspješnih menadžera i lidera kako bi saznali koje su im zajedničke točke za postizanje uspjeha, svima bilo zajedničko da svatko od njih izdvaja barem 20 minuta u toku dana kako bi umirio svoj um različitim tehnikama samorazvoja svijesti i meditacijama. Pomislit ćete, ali ja nemam 20 minuta vremena u danu da izdvojim za meditaciju. Koliko vremena zasigurno potrošite na isprazno surfanje internetom, gledajući reality show na televiziji ili pak video igrice, a da ne spominjemo o provođenju previše vremena koristeći nepotrebno mobitel. No bez obzira na to, 20 minuta meditacije će ti donijeti dodatnih nekoliko sati u danu jer ćeš svježije percepcije, boljeg fokusa i koncentracije moći obavljati svoje svakodnevne obaveze brže i efikasnije.

Meditaciju trebamo razumjeti kao znanost o duhu i kao univerzalni lijek za svakog čovjeka. Kada nas boli glava, uzmemo lijek za glavobolju. Isti lijek koristimo svi bez obzira na spol, dob, boju kože, nacionalnost i religijsku pripadnost. To je kao kada se dobro naspavate i odmorite, te se probudite svježi i poletni, a cijeli dan vam bude produktivan, sretan i ispunjen. Ili kao kada operete ogledalo pa sve izgleda jasnije, tako meditacijom dobivate svježinu percepcije u svakodnevnim aktivnostima. Samo 15 do 20 minuta meditacije dnevno izdvoji ujutro i navečer i povećat ćeš svoju produktivnost za duplo više. Dobra investicija, za duplo više rezultata! Najveći geniji, filozofi i umjetnici su prakticirali neku vrstu meditacije koje su im omogućile da u potpunosti izraze svoju kreativnost, ideje i vizije. Veliki osobe poput van Gogha, Bacha, Mozarta imali su kristalno jasnu i čistu percepciju. Pojam meditacije je populariziran i u današnjem modernom vremenu zahvaljujući mnogim slavnim osobama koje ju prakticiraju, poput Tine Turner, Hugha Jackman, Oprah, Cameron Diaz i mnogih drugih, lista je svakako podugačka.

 

Autor/Photo by: Divine Energy Park

 

Share this Post