Olakšajte bolove u leđima

Olakšajte bolove u leđima

Kako Vaše kretanje ne bi uzrokovalo pojavu i pojačavanje bolova u leđima, savjetujemo osobama koje boluju od kroničnih poremećaja i bolesti kralježnice da se pridržavaju sljedećih uputa:

Sjedenje 
Ako nije nužno nemojte dugo sjediti. Ukoliko ste u situaciji da morate dugo sjediti ili radite sjedeći, nabavite dobar stolac koji drži kralježnicu ravnom, ili prilagodite običan stolac postavljanjem jastuka iza stražnjice. Da biste sjedili na običnom stolcu, morate sjediti uspravno – na 90 stupnjeva. Većina ljudi savije zdjelicu oko 60 stupnjeva, a leda oko 30 stupnjeva. To mijenja prirodnu zakrivljenost kralježnice i uzrokuje pritisak na nju.
Ustajanje iz kreveta
Okrenite se na bok, gledajući rub kreveta. Spustite noge na pod i dignite se uz pomoć ruku u sjedeći položaj. Odaberite čvrsti madrac, ali ne jako tvrd, i koristite samo jedan jastuk. Ako je madrac jako mekan, postavite ispod njega dasku. Dobro je postaviti mali jastučić između koljena ukoliko spavate na boku. To će izravnati postraničnu iskrivljenost kralježnice kod ležanja u bočnom položaju i time smanjiti pritisak na bolno područje.

Stajanje 
Izbjegavajte satima mirno stajati. Ako to nikako ne možete izbjeći, onda bar nastojte stajati ravno, uvučene brade i ramena zabačenih unatrag. Težinu ravnomjerno raspodijelite na oba stopala. Uvucite trbuh kao da očekujete udarac u predjelu pupka-lagano.

Podizanje i nošenje tereta
Savijte koljena da podignete teret s poda. Približite se koliko najbliže možete teškim predmetima i nikad ne nosite ništa odmaknuto za dužinu ruke od tijela jer ruke djeluju kao poluga, snažno opterećujući kralježnicu. Kad nosite težu prtljagu, pokušajte ravnomjerno raspodijeliti težinu. Stoga nosite u svakoj ruci po jednu torbu i držite leđa ravna – trbuh lagano stisnut i uvučen.

Kućanski poslovi
Razdijelite poslove tako da ne ostanete predugo u jednom položaju. Primjerice, glačajte rublje u dva navrata, a ne sve odjednom. Postavite krevet na nogice da se ne morate savijati dok ga pospremate: Upotrebljavajte metlu s dugom drškom, a kad se sagibate, savijte koljena i držite leđa ravna.

Ukoliko ste u situaciji da morate dugo sjediti ili radite sjedeći, nabavite dobar stolac koji drži kralježnicu ravnom, ili prilagodite običan stolac postavljanjem jastuka iza stražnjice.

U kuhinji
Radne plohe trebaju biti dovoljno visoke da se ne morate sagibati. Posude držite u visini struka i klonite se teških stvari poput željeznih lonaca.
U vrtu
Kupite alat za čupanje korova i obrezivanje s dugim drškama. Kad koristite teže alate, držite leda ravna i noge malo razmaknute, s težinom ravnomjerno raspodijeljenom na oba stopala. Kupite lopatu duge drške da osigurate maksimalnu dužinu poluge jer ćete si time olakšati rad.
U automobilu 
Pobrinite se da lako i bez istezanja možete dosegnuti sve kontrolne instrumente. Ako morate voziti više sati, stanite svakih sat vremena i protegnite noge. Za stajanja na semaforu pomičite ramena i vrat da spriječite ukočenost. Pokušajte ne živcirati se jer napetost potiče stezanje mišića pa oni teže apsorbiraju vibracije automobila. Pri izlasku iz automobila tijelo najprije okrenite u stranu i tek onda izvucite noge van.
Sport 
Redovito vježbajte jer je to neophodno za zdravlje leđa, ali izbjegavajte bavljenje napornim sportom. Izbjegavajte trčanje i skokove na tvrdim podlogama. Dobro je lagano vježbanje u dvoranama za fitness pod nadzorom trenera, lagano trčanje i due šetnje u prirodi. Ukoliko se radi o sportskim napornijim treninzima najprije se dobro zagrijete i uradite vježbe istezanja.

wellness.hr

 

Podijeli s prijateljima