Wellness trend: Zdravo krstarenje

Očistite organizam sokom od mrkve

Mrkve su slatke i hrskave, a sokom od mrkve šititite oči i čistite organizam. Zato je on važan dio vegeterijanske prehrane.

U osnovi su korjenasto povrće te pripadaju Apeaceae ili Umbelliferrous obitelji koja uključuje i peršin, pastrnjak, kopar, kumin itd. Mrkva ima zeleno lišće i dugi vitki narančasti korijen koji je jestiv. Vjeruje se da je nastala prije oko 5000 godina.

Kako prenosi portal kiwi.hr mrkva sadrži velike količine beta-karotena i drugih spojeva korisnih za zdravlje kao što su vitamin A, minerali i antioksidansi. Posebno je zdravstveno korisna za organe kao što su oči, koža, probavni sustav i zubi. Često se koristi u terapiji u obliku soka za tretiranje određenih bolesti. Sok od mrkve je vrlo zdrav i sadrži obilje vitamina i minerala. Neki od njih su: vitamin A, vitamin C,  vitamin K, tijamin, niacin, vitamin B6, folati, kalij i mangan.

U sok od mrkve možete dodati naranču, jabuku i đumbir za pravo osvježenje i energiju!

 • Štiti naše oči

  Mrkva je izvrsna za oči, zahvaljujući prisutnosti obilnih količina beta karotena koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin se pretvara u mrežnici i sudjeluje u stvaranju rodopsina (pigment koji se nalazi u stanicama mrežnice oka) koji je odgovoran za noćni vid. Beta karoten poboljšava noćni vid i štiti oko od problema kao što je glaukom, makularna degeneracija i od katarakte (siva mrena). Istraživanje je pokazalo da se potrošnjom beta karotena smanjuje rizik od makularne degeneracije za 40%.

 • Pomaže u zaštiti srca i krvožilnog sustava

  Mrkva sadrži razne antioksidanse koji zajedno rade zaštitni štit za naše srce i krvožilni sustav. Istraživanja su pokazala da konzumacija namirnica s visokim sadržajem karotenoida uvelike smanjuje rizik od srčanih bolesti. Osim što je iznimno bogata beta karotenom, mrkva također sadrži alfa-karotene i luteine. Redovita konzumacija mrkve štiti srce od oksidativnog oštećenja, plaka i lošeg kolesterola.

 • Čisti naše tijelo

  Kao što je ranije navedeno, mrkva sadrži obilne količine vitamina A, koji pomažu jetri u ispiranju toksina iz našeg tijela. Smanjuje nakupljanje žuči i masti u jetri. Topiva vlakna, s druge strane, čiste naša crijeva i olakšavaju eliminaciju otpada.

 • Čini našu kožu zdravom

  Konzumacija mrkve koja osim što je bogata vitaminima A, bogata je i vitaminima C i antioksidansima koji održavaju i čine kožu zdravom. Mrkva se također može koristiti za pripremu jeftinih i praktičnih maski za lice. Sve što trebate učiniti je pomiješati naribanu mrkvu s malo meda i primijeniti smjesu kao masku za lice kako bi dobili sjajnu kožu. Osim maske za kožu, sok od mrkve je dokazano uspješan u uklanjanju ožiljaka i mrlja sa vaše kože.

Autor: wellness.hr/kiwi.hr

Share this Post