Nježna tratinčica: Snažni borac koji čisti tijelo i olakšava probavu

Nježna tratinčica: Snažni borac koji čisti tijelo i olakšava probavu

Pravo je vrijeme da uživamo ne samo u ljepoti tratinčica nego i u njihovoj ljekovitosti. Tratinčica se od davnina koristi za čišćenje i jačanje organizma pa je idealna proljetna kura za detoksikaciju, a ujedno pomaže protiv umora i slabokrvnosti.

Tratinčica je bogata vitaminima C i A te nizom ljekovitih tvari: saponinima, taninima, kiselinama (jabučnom, vinskom, octenom, oksalnom), eteričnim uljem, gorkim tvarima… Zbog te jedinstvene kombinacije sastojaka, tratinčica pokreće metabolizam i pospješuje probavu.

Za detoksikaciju se preporučuje sok od mladih listova tratinčice, a najbolje ga je napraviti u sokovniku.

Priprema:

Za pripremu soka od tratinčice ne trebate brati velike količine listova tratinčice (ubacite u sokovnik otprilike 2 šake listova) jer se sok uzima u preporučenoj kuri od 1 do 3 žlice dnevno, tako da se žlica soka pomiješa s malo vode. Uvijek treba pripraviti svježi sok neposredno prije uzimanja.

“Tratinčica pokreće metabolizam i pospješuje probavu”

Sok od tratinčice pomiješan s medom stari je narodni lijek za grlobolju i dišne tegobe (preporučuje se 1 žlica ujutro).

Od mladih listova tratinčice može se pripremiti salata, bilo da ih jedete zasebno ili da ih pomiješate s drugim samoniklim povrćem i(li) krumpirom. Također se listovi tratinčice mogu dodati u variva, juhe i namaze, a posebno su ukusni ako se nasjeckaju i pomiješaju sa svježim sirom.

Tvrdi zeleni pupoljci tratinčice mogu se marinirati u octu te koristiti umjesto kapara. Cvjetovi su također jestivi: najčešće se koriste za ukrašavanje salata i deserata, a mogu se i kandirati.

 

Autor/Photo by: zadovoljna.dnevnik.hr

Podijeli s prijateljima