Kako njegovati kožu tokom trudnoće?

Kako njegovati kožu tokom trudnoće?

 

Postoji bezbroj savjeta o tome što treba, a što ne raditi tokom trudnoće i sugurno ste već sve naučili napamet. Vjerujemo da je to mnogo informacija, pa smo zato odlučili  pojednostaviti neke stvari koje se tiču njege kože.

Poznato je da se u drugom stanju sve menja (ne zove se bez razloga tako), a naročito koža. Samim tim, potrebno je promijeniti svoju rutinu kako biste izgledali najbolje moguće. Drugo stanje zahtijeva i drugačiju njegu kože.

1. UZIMAJTE REDOVNO PRENATALNE VITAMINE

Čak i ako imate dobro izbalansiranu ishranu, teško je dobiti sve nutrijente koji su potrebni i vama i djetetu. Vitamini nisu samo nužni za zdravlje, već su i dodatni bonus za ljepotu vaše kose i kože.

2. HIDRATACIJA JE BITNA

Dok genetika i drugi faktori izvan vaše kontrole utječu na pojavu strija, pravilnom hidratacijom kože možete dodatno smanjiti njihov nastanak. Potražite kreme na bazi prirodnih sastojaka, poput kokosovog i jojoba ulja ili s dodatkom vitamina E. Shea organski maslac je također odlična opcija.

3. ZAŠTITA OD SUNCA

Zahvaljujući stalnoj promjeni razine hormona, vaša koža će proizvoditi više melanina nego obično, što može dovesti do hiperpigmentacije (naročito u predjelu čela i obraza). Zaštitite se sa mineralnim zaštitnim kremama koje sadrže cink , titanijum ili oba i dodajte zaštitnu odeću i šešir kako biste smanjili direktan utjecaj sunca na kožu.

4. DODAJTE VITAMIN C

Najbolja stvar koju možete učiniti za vašu kožu tokom trudnoće je da koristite serum sa vitaminom C. Ne samo da će poboljšati proizvodnju kolagena, već će i dodatno zaštititi kožu od slobodnih radikala i štetnih UV zraka.

5. BUDITE OPREZNI S OSTALIM SASTOJCIMA

Imajte na umu da se sve što nanesete na kožu apsorbira u krvotok, i na taj način utiče na zdravlje bebe, pa čak i u najranijem stadiju trudnoće. Neki od sastojaka na koje trebate obratiti pažnju su retinol – u svim oblicima, benzoil peroksid (obično se nalazi u sredstvim za liječenje akni), formaldehid i aluminijum.

Autor/Photo by: zenskimagazin.rs

Share this Post