Njega kožice oko nokta

Njega kožice oko nokta

Na noktu se razlikuje kožica i pokožica odnosno kutikula. Kožica je vidljivi dio koji se nikad ne reže (ili  ne  bi trebao), dok je kutikula tanki zaštitni sloj epiderme koji raste po noktu i kojeg je potrebno nakon omekšavanja i hidratacije pogurati i odstraniti.

Kutikula je dio kože i ima važnu ulogu kao barijera koja štiti korijen nokta od prodiranja bakterija i gljivica, zato budite oprezni prilikom uređivanja kožice na noktima i paziti da ju ne izrežete preduboko. Pri obradi kutikule iznimno je važna higijena alata kojim se služite. Alat za pogurivanje kutikule mora biti dezinficiran kako ne bi došlo do upalnog procesa u korijenu nokta.

Kako njegovati kožicu i kutikulu nokta ?

Najvažnija je hidratacija jer kao i svaka koža koja je suha, kutikula postaje kruta i puca, ponekad i do krvi. Kada je kožica u lošem stanju prvo ju treba opraviti.

  • Nanesite gel ili ulje za omekšavanje kožice - preparat za odstranjivanje kožice je potrebno dobro isprati i isčetkati sa nokta..
  • Drvenim štapićem ili metalnim potiskivačem potisnite kožicu i pokožicu prema korijenu nokta
  • Višak kožice odrežite, no ne pretjerujte. Kožica nokta je kao korov - što vi više režete ona brže raste jer pokušava što boje zaštiti korijen nokta - zato je naučite pravilno njegovati bez da je povrijedite.
  • Ruke redovito mažite kremom, nekoliko puta dnevno, a u kutikule dodatno utrljavajte biljno ulje
  • Nekoliko puta godišnje preporuča se njegu ruku parafinskom kupkom.