ono sto jedes

Nisi ono što jedeš, nego u koje vrijeme jedeš

Jeste li znali da nesanica može uzrokovati debljanje? Zato što poremećaj spavanja može uzrokovati narušavanje prehrambenih navika, potrebu za kretanjem i loše raspoloženje. Posljedica su gojaznost, bol u mišićima zbog nedovoljne fizičke aktivnosti te potištenost.

Cirkadijani ritam  obuhvaća 24 sata, po njemu se ravnaju sva živa bića, o njemu ovisi aktivnost tijekom dana kao i trajanje i kvaliteta spavanja noću te još mnogo važnih komponenata zdravlja.

Prema tvrdnjama Satchina Pande – američkog liječnika i autora hit knjige “The Circadian Code: Lose Weight, Supercharge Your Energy, and Transform Your Health From Morning to Midnight” (Cirkadijalni kod: mršavjeti, napuniti se energijom i popraviti zdravlje od jutra do ponoći) – ključ je u pravilnom ritmu prehrane. On kaže da “nisi ono što jedeš, nego u koje vrijeme jedeš”. Protivnik je pomodnih dijeta i vjeruje da dobro zdravlje i raspoloženje ovisi o tome kako je namješten “unutarnji” sat – u točno određeno vrijeme treba ići na spavanje, jesti i kretati se. Svaki slučaj gojaznosti, metaboličkih poremećaja, kroničnih upala i drugih bolesti, smatra američki liječnik, ima korijen u životnom neredu.

Eksperimentima je dokazao da će se, rasporedi li se dnevni unos kalorija tijekom 12 sati nakon buđenja, sačuvati i ritam, i zdravlje i san, čak i ako je hrana bila premasna i preslatka. A satnica treba biti ovakva:

  • 12 sati za jelo (od 7.30 do 18.30),
  • 4 sata za fizičku aktivnost (14.30 do 18.30) i
  • 12 sati za opuštanje i spavanje(18.30do 6.30).
Kako oporaviti svoj cirkadijalni ritam?

Upoznajte program Zdravo spavanje u Ortosan medical wellness centru u Opatiji – koji provodi pod stručnim nadzorom liječnika-psihoterapeuta i voditelja autogenog treninga. Naučite kako  uspostaviti ravnotežu između rada i oporavka svih stanica. Dok se jede, tijelo je zaposleno, organi apsorbiraju hranjive sastojke i stvaraju zalihe koje će organizmu trebati tijekom odmora. A suzdržavanje od jela metabolizmu omogućuje da se bavi obnovom i pomlađivanjem, dakle, uništavanjem štetnih tvari, “topljenjem” viška masnoća i “popravljanjem” oštećenih stanica. Samo tako od drugoga jutra može ponovno početi raditi s optimalnom količinom kortizola, hormona koji potiče na aktivnost. I tako svaki dan, uvijek u istom ritmu, baš kao što je i za dobar san važno otići na spavanje uvijek u isto vrijeme.

Share this Post