optimizam

Nevjerojatne činjenice o optimistima

Optimizam je stav i vjerovanje da se prepreke mogu savladati, da je život lijep, da su problemi riešivi. Optimistima je  povjerenje u vlastite mogućnosti veliko.  Vjerojatno ne čudi da optimisti imaju tendenciju da budu sretniji od pesimista. Ali ima i drugih prednosti za optimiste.

Evo ih pet među kojima bi vas neke mogle iznenaditi:

Optimisti žive duže

Brojne studije povezuju optimizam i cjelokupno zdravlje i dugovječnost. Optimisti imaju niže stope hipertenzije i bolesti srca i niže stope smrtnost uopće. U prosjeku, optimisti žive oko 8 do 10 godina duže od pesimista. Da, to je točno – gotovo cijelo desetljeće i to u dobrom zdravlju. Na dobro zdravlje uglavnom utječe njihova optimistička pozornost na brigu o sebi i na primjerenoj samokontroli. Kada se razbole pesimisti svoju bolest doživljavaju fatalno – očekujući najgore i najčešće se prepuštaju umjesto da aktivno sudjeluju u liječenju. Optimisti, s druge strane, bez obzira na težinu svoga zdravstvenog stanja – poduzimaju sve moguće da ozdrave.

Optimisti više uživaju u ljubavi

Optimisti imaju veću kvalitetu i dugotrajnije romantične odnose, tvrde istraživači sa Sveučilišta Stanford. Možda iznenađujuće, da ovi rezultati ostaju i kada je samo jedan partner optimist. Psiholozi vjeruju da optimizam vodi do većeg osjećaja percipirane podrške partnera, što pomaže parovima u međusobnom poštovanju. Optimisti lakše i brže prolaze kroz krize. Istraživanja pokazuju da što više idealiziramo svoje partnere – govoreći se da su sjajni – sretniji smo u našim odnosima.

Optimisti su uspješniji

Prodaja životnog osiguranja je težak posao. Istraživanja provedena s prodavačima u Metropolitan Life osiguranju pokazala su da optimisti prodaju 88% više. Postoji niz mogućih razloga za to, optimisti su karizmatičniji, vjerojatnije će ustrajati sve dok ne postignu cilj i lakše prebrode loše ishode tako da oni ne utječu na njihov slijedeći pokušaj prodaje. Optimisti lakše pronalaze posao. Kada rade, optimisti će prije napredovati u poslu, a  optimistični menadžeri mogu biti učinkovitiji u pomaganju drugima da budu produktivni i da postignu svoje ciljeve.

Optimisti uzimaju manje bolovanja

Optimisti manje obolijevaju i brže ozdravljuju. Optimisti se oporavljaju brže od većih operacija, imaju manje ozljeda, imaju manje kroničnih bolesti. Jedna studija je izložila ljude virusima gripe i rhinovirusima . Ispitanici koji su bili ocjenjeni kao optimisti u manjem su broju oboljeli, a ukoliko su se razboljeli njihovi simptomi prehlade su bili manji nego kod pesimista.

Optimisti su bolji sportaši

U studiji elitnih sveučilišnih timova za plivanje, treneri su na pripremama za takmičeje mjerili vrijeme plivačima.  Kada su završili trener im je prikazao lošije rezultate nego što su otplivali. Zatim su nakon određenog vremena odmora ponovo plivali uz mjerenje vremena. U drugom pokušaju pesimisti su plivali 1,6% sporije, a optimisli 0,5% s boljim rezultatom. U konkurentskom svijetu plivanja, ta razlika između optimista i pesimista bila je razlika između pobjede i gubitka. Optimisti, kao što proizlazi iz navedenih primjera koriste neuspjeh kao motiv da u budućnost

Share this Post