perut

Ne možete se riješiti peruti? Ovi trikovi definitivno pomažu

Nije poznato zašto nastaje, ali mogući uzroci su prejaka imunološka reakcija na gljivice koje žive na koži, stres, promjena vanjskih uvjeta, iritacija vlasišta…

Prhutanje vlasišta, odnos pojačano ljuštenje kože glave, jedan je od najčešćih simptoma seboroičnog dermatitisa. To je česta upala kože koja se pojavljuje u područjima s puno lojnih žlijezda– najčešće vlasište i lice, rjeđe na i drugim mjestima – i najčešće se pojavljuje u pubertetu i starijoj životnoj dobi.

PRESLANA HRANA MOŽE POJAČATI PRHUTANJE

U zapadnoj Europi oko polovice stanovnika ima problema s prhuti. Češće se javlja kod muškaraca te kod osoba s masnijom kožom. Prhutanje može pojačati premasna i preslana hrana, kao i pretjeran unos alkohola.

AKO VAM SMETA KVASAC, MOŽETE IMATI VIŠE PRHUTI 

Prhutanje se pojačava kod ljudi koji se ne češljaju barem jednom dnevno jer se češljanjem ili četkanjem koža na glavi oslobađa mrtvih stanica kože. Prhut može pojačati i alergijska reakcija na kvasac.

VAŽNO JE JEDNOM TJEDNO OPRATI ČETKU SAPUNOM

Nakon svakog češljanja očistite češalj ili četku, a jednom tjedno ih isperite četkicom sa sapunom. Vodite računa da su vam ruke čiste ako dodirujete kosu i ne pretjerujte s prolaženjem prstiju kroz vlasi. Kod ispiranja kose, nakon regeneratora, umasirajte u vlasište dvije žličice jabučnog octa pomiješanog s istom količinom vode i ostavite dvije minute.

LANENO ULJE JE KORISNO ZA KOŽU VLASIŠTA

Uvedite u prehranu jednu do dvije žličice lanenog ulja na dan. Ono sadrži esencijalne masne kiseline, koje su korisne za zdravlje kože općenito, pa i kože vlasišta. To je dugoročna terapija koja će imati i druge pozitivne učinke.

ŠAMPON NA GLAVI TREBA DRŽATI BAREM 5 MINUTA

Kod tretmana kose specijaliziranim šamponom važno je kod šamponiranja držati ga na kosi barem pet minuta, jer u tom periodu djeluju ljekoviti sastojci preparata.

UPIJA MASNOĆE I PROČIŠĆAVA

Da biste se riješili prhuti iz kose, u šampon kojim inače perete kosu možete dodati šličicu sode bikarbone. Već i jedno pranje može biti dovoljno da se riješite dosadnih bijelih ljuskica, no budite oprezni – soda bikarbona djeluje pročišćujuće, upija i uklanja masnoće i ulja, pa može djelovati isušujuće na kožu vlasišta.

ANTIBAKTERIJSKA I ANTIGLJIVIČNA SVOJSTVA

Sredstva za tretiranje prhuti sadrže tvari s antibakterijskim i antigljivičnim svojstima, poput ulja čajevca i salicilne kiseline. Ako sami koristite prirodne pripravke, jako pazite da ne pretjerate s količinom (kod ulja čajevca ne više od pet kapi na bocu šampona), kako ne biste oštetili kožu ili izazvali jače perutanje.

MANJAK VITAMINA B

Jedan od uzroka za nastanak prhuti može biti i manjak B vitamina. Da biste ga nadomjestili, uvrstite u prehranu plodove mora (ribe i kamenice, na primjer), svježe povrće i orašaste plodove.

Autor: 24sata.hr

Share this Post