ista rijeka

Ne možeš dva puta stati u istu rijeku

Ako samo pogledate ljudsko tijelo, kakvo je u stvarnosti, tada odmah uočavate, kako je to izrazio grčki filozof Heraklit, da to tijelo nije skulptura, fiksirana u vremenu i prostoru; ono se prije može uporediti s rijekom, jednom rijekom, koja se sastoji od energije i informacija.

Rijeka u sebi ima nešto tajanstveno: kada je promatrate, ona u različitim vremenima uvijek izgleda isto, mada je u stvari svaki put drugačija.

Heraklit je rekao: Ne možeš dva puta stupiti u istu rijeku.

Rijeka je klasični primjer za ono što indijski Rishis nazivaju Maja, iluzija. Ona vam stvara iluziju o nečemu, što je u stvarnosti sasvim drugačije. Ona nam stvara iluziju nemjenjanja, dok se u stvari neprestano mjenja. Kao kod rijeke, tako ne možete dva puta stupiti u iste noge, utrobu i kožu, jer se Vaše tijelo obnavlja svake sekunde vašeg postojanja.

Ljudsko se tijelo mjenja lakše i spontanije nego što ljudi mjenjaju svoju odjeću. Za sjedenje na stolici ne koristite isto tijelo, u kojem ste nedavno prošetali.  Jednim jedinim udahom unosimo milijune atoma. Ova ogromna količina sirovina iz Univerzuma raspoređuje se do posljednjih atoma ljudskog organizma.

Prilikom izdaha izbacujemo milijune, koji dolaze iz svih dijelova našeg tijela. To znači da bukvalno izdišemo dijelove svoga srca i svoga mozga i bubrežnog tkiva i, tako gledajući, neprestano i na intiman način djelimo svoje organe jedni sa drugima.

To nije rečeno metaforički, mi jedni sa drugima u pravom smislu reči stalno i na intiman način dijelimo organe.

Share this Post