Naucite disati

Naučite disati i oslobodite se negativnih misli

Stres, nesanica i tjeskoba vaša su svakodnevica? Jeste li se ikad pitali kako dišete? Dišete li pravilno? Vaše je disanje ključ opuštanja i zdrave opskrbe tijela kisikom. Naučite disati

Pokušajte ovu vježbu: zatvorite oči i fokusirajte se na disanje.

1) Dišete li brzo ili sporo?

2) Udišete li duboko ili plitko?

3) Osjećate li udah u središtu prsa ili niže oko trbuha?

Većina ljudi diše na pomalo neobičan način, uvlači trbuh kod udisaja, ne koristi svoju dijafragmu te diše koristeći mišiće prsnog koša, vrata i ramena. Ovo nije najučinkovitiji način za opskrbu mozga i mišića potrebnom količinom kisika . Ako pogledate bebe ili životinje kako dišu, primijetit ćete da dišu cijelim tijelom, njihov trbuh se diže i spušta svakim udahom i izdahom. Iz nekog razloga, prestajemo disati na taj način kada prerastemo pelene, ali ne zna se zašto.

Abdominalno disanje znači disati u potpunosti iz trbuha ili s dna pluća.

NAHRANITE MOZAK

Dobra vijest je da možemo ponovno naučiti disati pravilno, tj . disati pomoću abdomena. Abdominalno disanje je najučinkovitija metoda za smanjenje stresa. Normalna brzina disanja kod čovjeka je 8 do 12 udisaja u minuti. No kada smo pod stresom ili imamo napadaj panike, disanje se ubrzava na 20 do 30 udisaja u minuti, a udisaji postaju kratki i plitki. Iako nam se tada čini da dišemo više, zapravo ne dobivamo više kisika stoga disanje nije učinkovito.

Abdominalno disanje znači disati u potpunosti iz trbuha ili s dna pluća, prenosi www.successfulaging.ca. To je upravo suprotno od načina disanja kada smo napeti ili tjeskobni, što je tipično plitko i visoko u prsima. Ako dišete iz trbuha, tj. abdomena, možete staviti ruku na trbuh i primjetit da se diže kod svakog udaha i spušta kod svakog izdaha. Primjetit ćete da vam abdominalno disanje pomaže opustiti se kad god se osjećate tjeskobno.

TRBUŠNO DISANJE U PRAKSI

Vježbajte abdominalno disanje sljedeći ove korake:

  1. Stavite ruku na trbuh odmah ispod prsnog koša.
  2. Udahnite polako i duboko kroz nos u dno pluća. Vaša prsa se trebaju micati samo malo, dok se vaš trbuh diže i gura ruku gore.
  3. Kada ste potpuno udahnuli, stanite na trenutak a zatim potpuno izdahnite kroz usta. Skupite usne i zamislite da pušete kao da želite rashladiti vruću juhu. Kako izdišete, jednostavno se opustite i zamislite da cijelo vaše tijelo postaje labavo i opušteno. Izdisaj bi trebao trajati dva puta duže od udisaja.
  4. Kako biste se u potpunosti opustili, udahnite i izdahnite na ovaj način deset puta. Pokušajte održati svoje disanje glatkim i kontroliranim tijekom cijelog vremena, bez gutanja daha ili naglog izdisanja.