Kako napraviti bademovo ulje

Kako napraviti bademovo ulje

Bademi su jedna od namirnica koja bi se trebala naći na svakodnevnom jelovniku i koja ima višestruku korist kako za zdravlje tako i za ljepotu kože.

Bademovo ulje ima jaka antiinflamatorna svojstva zbog čega smiruje osipe, kožne alergije i pomaže u zacjeljivanju manjih ranica. Također sadrži spojeve koji djeluju na razgradnju sebuma zbog čega koži pomaže da se na prirodan način riješi suvišne masnoće što ima povoljno djelovanje na nestanak prištića i liječenje akni.

U bademovom ulju se nalaze jednostruko zasićene kiseline koje pomažu koži u izgradnji staničnih membrane što znači da će  se korištenjem ulja odgoditi bore i ublažiti postojeće.

Ovo ljekovito ulje ima jako hidratantno svojstvo jer sadrži spojeve koji vežu molekule vode i zadržavaju ih u koži poput vitamina E, normalizira pH vrijednost kože, ublažava tamne mrlje na koži i pomaže spriječiti nastanak strija.

Ovo je također i izvrsno bazno ulje u koje se može ukapati nekoliko kapi esencijalnog ulja što pomaže u ublažavanju raznih tegoba. Ako se pomiješa bademovo i ružmarinovo ulje dobit će se kombinacija prirodnih ulja koja su odlična za poboljšanje cirkulacije.

Bademovo ulje možete napraviti i sami uz pomoć blendera.

Sve što vam je potrebno su:

  • 3 šalice badema
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • blender

Prije korištenja badem je potrebno malo nasjeckati i dobro očistiti nakon čega se stavlja u blender s maslinovim uljem te se malo po malo  povećava brzina.

Povremeno je potrebno ugasiti blender kako bi se progurali komadići badema koji su se uhvatili po stijenkama, a na kraju će se dobiti smjesa koja će biti nalik lopti. Nakon toga je potrebno još malo miksanja i po potrebi se dodaje još maslinovog ulja kako bi se sav proces ubrzao.

Kada se postigne kremasta smjesa, potrebno ju je izvaditi iz blendera i pohraniti u čisti spremnik na sobnu temperaturu oko dva tjedna. U tih dva tjedna ulje će se odvojiti od komadića badema, a kada se odvoji spremno je odmah za upotrebu.

Ostatak smjese nije potrebno bacati nego se može iskoristiti kao ukusan i zdrav namaz, slani ili slatki, a može se dodavati i kolačima. Ulje je potrebno koristiti na čistoj koži kako bi prodrlo u svaku poru na tijelu.

 

Autor: savjetnica.com

 

Share this Post