greske roditelja

Najveće greške roditelja u odgoju uspješnog djeteta

Roditelji puno energije i truda ulažu u pravilni odgoj djece, kako bi ona jednog dana i pravilno razmišljala, razvila se i bila uspješna u životu. Ipak, ponekad je teško znati na kakve sve načine zapravo kočimo svoju djecu da jednog dana iskoriste svoj puni potencijal.

Kako navodi portal Power of Positivity, postoji 8 načina na koji roditelji nenamjerno putem odgoja zapravo koče svoju djecu i njihov razvitak.

Odgovor na pitanje kako odgojiti dijete koje će biti uspješno u životu, stvar je rasprave. Ipak, razvoj otpornosti kod mladog čovjeka, vrlo je važan faktor u zdravom razvoju, a može se naučiti u djetinjstvu. Bez obzira na način na koji ste odlučili pristupiti odgoju djeteta, od iznimne je važnosti da ga što ranije naučite nositi se s problemima, zastojima i neuspjesima. Jer, bili oni manji ili veći, sastavni su dio naših života.

Najveće greške roditelja u odgoju uspješnog djeteta

8 NAJČEŠĆIH GREŠAKA U ODGOJU

  1. Obeshrabrivanje da probaju nove stvari

Ne obeshrabrujte svoju djecu i ne odgovarajte ih nikada od probavanja novih stvari. Unatoč tome što često imate najbolje namjere i iako poznajete svoje dijete i često ste gotovo sigurni da u nečemu neće uspjeti, nemojte ga odgovarati od toga. Neuspjeh je isto dio života, pa vaše dijete mora naučiti nositi se s njime na pozitivan način.

  1. Pretjerano maženje

Odrađivanje zadataka umjesto svoje djece, naročito onih za koje je vaše dijete itekako sposobno i samo odraditi, je navikavanje da se stvari odrađuju umjesto njih. Na ovaj način izravno utječete na budući uspjeh svog djeteta.

  1. Hvaljenje malih postignuća

Vjerovali ili ne, pretjerano hvaljenje djeteta može ga držati podalje od uspjeha. Hvaljenje malih postignuća koje dijete postigne, neće ga motivirati da postigne još više. Primjerice, ako osmogodišnje dijete hvalite jer se sam obukao, on neće biti motiviran i drugi se dan sam obući, bez pohvale. Zato, pohvale fokusirajte na konkretna postignuća.

  1. Obeshrabrivanje prijateljstava

Poticanjem svog djeteta na stvaranje raznolike socijalne mreže pomoći će mu da razvije vlastiti ‘ukus’, nauči što upozna različite tipove ličnosti i nauči se toleranciji. Raznoliko društvo, bit će mu potpora u stresnim situacijama i tako će se bolje naučiti nositi s neuspjesima.

  1. Nepovjerenje i kontrola

Nemojte svoje dijete konstantno provjeravati i kontrolirati. S njegove strane gledišta, mama i tata ne vjeruju da sam sposoban samostalno uspjeti, pa mi prate svaki korak. Ne djeluje dobro na samopouzdanje, pa dijete s vremenom neće samostalno preuzeti niti najmanji rizik iz vlastitog straha od neuspjeha.

  1. Pretjerana strogost

Istraživanje provedeno na University College London,  pokazalo je kako pretjerana strogoća u odgoju utječe na probleme s kojima se vaše dijete nosi kasnije u životu. Strogoća vrlo često uzrokuje problematično ponašanje i emocionalne probleme, kako kod djevojčica, tako i kod dječaka, pokazalo je istraživanje. Kod djeteta se smanjuje moć samokontrole i ona teško samostalno određuju granice poželjnog ponašanja.

  1. Emocionalna nedostupnost

Zdrav odnos roditelja i djeteta obostrano je korisna kako za roditelje, tako i za dijete. Ravnoteža davanja i primanja još od ranog djetinjstva, jedan je od najboljih i najzdravijih uvjeta za budući zdravi razvoj i uspjeh vašeg djeteta. Kako bi se razvila ova veza, potrebno je otvoreno komunicirati, pričati o strahovima, frustracijama i naučiti djecu kako se nositi s negativnim emocijama, bez potiskivanja.

  1. Bez rada na naučenome

Unatoč svom trudu koji roditelji ulažu u odgoj, djeca svejedno prate da li vi kao roditelj vlastitim ponašanjem pratite taj ‘sustav vrijednosti’ kojem učite njih. Ako ne pratite vlastiti ‘recept’, djecu biste mogli jako zbuniti.

Autor: wellness.hr

Podijeli članak s prijateljima