najstarija instruktorica joge

Najstarija instruktorica joge

Prije nekoliko godina svjetski mediji su se raspisali o vitalnoj Tao Porchon-Lynch iz predgrađa New Yorka kada je završila u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najstarija instruktorica joge na svijetu.

Ima sto godina, a u kolovozu će napuniti 101., i još ne odustaje. Kaže da će podučavati jogu sve dok bude mogla disati, a nakon toga će otići ‘na neki drugi svijet’: ‘ Zbog joge sam dobro raspoložena, vedrija i uvijek nasmiješena. Jednostavno je volim. Ne smatram se čudom. Svako jutro, kada se probudim, gledam u sunce i kažem sama sebi: ‘Ovo će biti najbolji dan u mojem životu, i bude. Uvijek je tako – rekla je.

U 101. sam godini i ne odustajem

. Iako živi sama, ne osjeća se usamljeno. Stalno je obilaze sadašnji i bivši učenici, prijatelji, članovi vinskog društva u koje je i sama učlanjena, kolege iz plesne škole… Ova bakica prepuna energije jogu je počela vježbati u dobi od sedam godina u rodnoj Indiji. Šetala je plažom kada joj je pažnju privukla grupa dječaka koji su vježbali jogu. Bila je to ljubav na prvi pogled. Njezina teta nije bila oduševljena idejom da joj se nećakinja bavi jogom uz obrazloženje ‘da to nisu pokreti za dame’, no Porchon-Lynch je odgovorila ‘ako mogu dečki, mogu i ja’, i bi tako. Podučavanjem se počela baviti u tinejdžerskoj dobi. Pojašnjavala je ljudima kako pravilno disati, disati na zdrav način, posebno onima koji su dugo vremena provodili u sjedećem položaju. Rekla bi im ‘takvim položajem si gnječite pluća. Vaša pluća nisu u pupku, ona su gore, iznad. Dah nas uči, slušajte ga. Osjetite kako vam se pluća šire prema van, ispružite ruke prema stropu i osjetite tu energiju. Udahnite dah života i izdahnite mir’, prenosi Daily Mail. Kasnije se uz to bavila glumom i plesom. I danas pleše u plesnom društvu Fred Astaire, a čak je prije par godina nastupala na natjecanju talenata ‘America’s Got Talent’. Napisala je dvije knjige i inspiracija je mnogima. Početkom ove godine indijski premijer Narendra Modi dodijelio joj je prestižnu nagradu ‘Padma Shri’ za iznimna postignuća.

Najstarija instruktorica joge

Tao Porchon-Lynch, rođena u Indiji, u mladosti je bila članica francuskog Pokreta otpora tijekom II. svjetskog rata, a nakon rata nastavila se baviti aktivizmom te je ostvarila uspješnu karijeru kao model i glumica. Jogom se bavi 45 godina, a i danas drži vrlo tražene satove u klubu u New Yorku. Za američki portal za stariju dob aarp.org ova vitalna gospođa otkriva svoja glavna pravila za dug i sretan život, ali i kvalitetnu starost. – Ne trošite vrijeme na ‘Ne mogu’. Ja ne dopuštam svojem umu da mi govori što mogu, a što ne, jer bi mi sigurno govorio da – ne mogu. Jednostavno idem, plešem svaki dan, vježbam jogu – kaže. A ono što je, dodaje, važno raditi stalno je disanje. Dubokom, koncentriranom disanju treba se posvetiti svaki dan barem 20-ak minuta, ako ne i češće, jer u starijoj dobi lošije i pliće dišemo, a kisik nam je neophodan za zdravlje organa i donosi energiju ravno u naše srce. A obuća koje se Tao ni danas ne odriče su – štikle i općenito cipele s povišenom petom. – Štikle mi održavaju gipkost i snagu gornjeg dijela stopala te sam u njima vrlo pokretna. S petama sam se popela i na Machu Picchu te sam bila brža od većine svojih prijatelja – zaključuje Tao Porchon-Lynch. Duboko dišite Koncentriranim, dubokim udisajima i izdisajima u tijelo unosite dodatni kisik koji je posebno važan u starijoj dobi za povećanje energije, ali i uravnotežujete misli, savjetuje Tao.

(Izvor: 24sata.hr)

Share this Post