Najkvalitetniju kremu za svoju bebu napravit ćete sami

Najkvalitetniju kremu za svoju bebu napravit ćete sami

Aromaterapeut Saša Radulović otkrio je korak po korak upute kako kod kuće napraviti kvalitetnu kremu za dječju kožu po uzoru na Pavlovićevu mast.

Pavlovićevu mast će mame prepoznati kao pravu zaštitu nježne bebine kože, pogotovo kad dođe hladnije vrijeme. Na njoj su odrasle generacije.

Lanolin omekšava kožu, štiti je od isušivanja i prodire u njezine dublje slojeve. Biljna ulja, hidrolati i eterična ulja koja mu se dodaju za izradu hranjive masti poznatije kao Pavlovićeva mastdodatno hrane i vlaže kožu.

NAJKVALITETNIJI SASTOJCI

Originalna Pavlovićeva mast sadrži osam tvari: cink, talk, vodu gorkog badema, blagi rastvor borne kiseline te u osnovi lanolin, vazelin i parafinsko ulje. Zbog borne kiseline, doduše, namijenjena je djeci starijoj od tri godine. Postoji i verzija te kreme za mlađu djecu i bebe, a svoju kremu, koju možete koristiti i za novorođenčad, lako možete napraviti sami kod kuće. Čak i bogatiju jer će se temeljiti na kvalitetnijim sastojcima koje sami izaberete. Prednost je i što recepturu možete prilagoditi, ovisno o potrebama vas ili bebe. Potrebni su lanolin, biljno ulje, hidrolat i eterična ulja.

IDEALNA ZAŠTITA OD PELENSKOG OSIPA

Lanolinska mast služi za njegu obraza zimi, ruku, suhih laktova, peta i pelenskog područja kod beba. Ono što treba imati na umu, je da su ljekoviti samo najkvalitetniji sastojci.

RECEPT ZA DOMAĆU DJEČJU KREMU:

  1. Izvažite 20 g lanolinai dodajte mu 20 ml nevenova ulja. Za izradu kreme možete koristiti i domaće kantarionovo ili bademovo ulje, ulje marelice, noćurka… Lanolin je masnoća dobivena iz pročišćene ovčje vune.

  1. U posudici izmiješajte sastojke. Smjesa se teže miješa pa si možete pomoći tako da jelagano zagrijete u vodenoj kupelji. Želite li masniju kremu, manji udio vodene faze i veći lanolina je moguć.

  1. Kad smjesa postane homogena, nakapajtepet kapi eteričnog ulja, npr. geranija, i polako ulijevajte50 ml hidrolata, npr. ruže, i dalje miješajući. Hidrolat je cvjetna vodica, nusprodukt pri proizvodnji eteričnih ulja.

  1. Kad masa postane jednolična, krema za njegu kože je gotova. Spremite je u staklenu posudicu, zatvorite i nastojte potrošiti u 50 dana. Treba imati na umu da su ljekoviti samo kvalitetni sastojci.

Autor: klokanica.24sata.hr