tehnike opustanja

Najbolje tehnike otpuštanja stresa 1. dio

Iako će sezona sunčanja i kupanja svakako pomoći da stres ostavite kod kuće, godišnji odmor traje tek nekoliko tjedana, a povratak na radno mjesto ponekad je vrlo stresan i demotivirajući. Evo kako lakše podnijeti povratak ‘u stvarnost’…

 • Meditirajte

  Nekoliko minuta meditacije dnevno može pomoći ublažiti tjeskobu. Svakodnevna meditacija može promijeniti u mozgu živčane putove, te vam omogućuje da budete otporniji na stres.Jednostavno je. Sjednite uspravno s obje noge na podu. Zatvori oči. Usmjeriti svoju pozornost na recitiranje – naglas ili u sebi – pozitivan mantru kao što su “osjećam mir” ili “Ja sam ljubav.” Namjestite jednu ruku na trbuh za sinkronizaciju mantre sa svojim udisajima. Neka bilo kakve uznemirujuće misli plutaju poput oblaka.

 • Dišite duboko

  Duboko disanje smanjuje posljedice stresa tako što usporava rad srca i snižava krvni tlak.Uzmite 5 minuta pauze i usredotočiti na vaše disanje. Sjednite uspravno, zatvorenih očiju, s rukom na trbuhu. Polako udahnite kroz nos, osjetite dah u vašem trbuhu do vrha glave. obrnite proces tako što izdahnite kroz usta.

 • Budite koncentrirani

  Usporite.Uzmite 5 minuta i usredotočiti se na samo jedano ponašanje sa sviješću. Osjetite svježi zrak na licu dok ste u pokretu i kako nogama dodirujete zemlju. Uživajte u teksturi i okusu svakog zalogaja hrane.Kada ovako provodite vrijeme, usredotočite se na svoja osjetila. Trebali biste se osjećati manje napeto.

 • Budite proaktivni

  Društvena mreža je jedan od najboljih alata za obradu stresa. Razgovarajte s drugima – po mogućnosti licem u lice, ili barem na telefon. Dijeliti ono što se događa. Možete dobiti nove perspektive, održavajući vašu vezu jakom.

 • Uključite se u svoje tijelo

  Psihički skenirajte svoje tijelo kako bi dobili osjećaj kako stres utječe na vaš dan. Lezite na leđa, ili sjednite na pod prekriženih nogu. Počnite sa nožnim prstima i stvorite svoj put do vašeg tjemena, pri tome obratite pažnju kako se vaše tijelo osjeća.

Autor: wellness.hr/webmd.com

Share this Post