Najbolje namirnice za proljetni detox

Najbolje namirnice za proljetni detox

Stiglo je proljeće, a s njim i vrijeme da nakon duge zime, kada u prehrani nedostaje svježe povrće i voće, očistite organizam i napunite ga vitaminima i mineralima. Naš je organizam opterećen probavljanjem teške, a često i nezdrave hrane, ali isto tako on mora eliminirati pesticide, onečišćenja i toksične tvari koje ulaze u tijelo iz našeg okruženja i hrane.

Tome još pribrojite i stres, prebrzi ritam života te manjak fizičkih aktivnosti – i dobili ste preopterećen i oslabljen organizam koji može uzrokovatii veće probleme kao što su prerano starenje, depresija te druge različite bolesti.

Kako bi takve posljedice spriječili, dajte svom organizmu čišćenje uz pomoć najboljih namirnica.

Limun alkalizira organizam, pospješuje uklanjanje mokraćne kiseline iz zglobova i čišćenje od toksina. Poboljšava učinkovitost jetre, bubrega i ostalih organa koji sudjeluju u tom procesu. Sok jednog limuna pomiješan s toplom vodom savršen je detoksikacijski napitak, koji biste svako jutro trebali popiti natašte.

Bez obzira koje boje bila, leća je prepuna vlakana pa tako jedna šalica (oko 200 g) kuhane leće sadrži čak 63% preporučene dnevne potrebe za njima. Osim što pomaže uklanjanju otrova iz tijela tako što potiče rad probavnog sustava, posljednje karike u detoksikacijskom lancu, leća snižava kolesterol i uravnotežuje šećer u krvi.

Jetra je čistač tijela broj jedan, a češnjak je njezin vrijedan pomoćnik u toj zadaći. Češnjak nije samo ukusan, već ima i mnogobrojne ljekovite učinke. Djeluje protuupalno i antibakterijski te kao učinkovit antioksidans. U češnjaku je alicin koji potiče stvaranje leukocita i tako pruža podršku tijelu u izlučivanju toksina. Zahvaljujući svim nabrojenim pozitivnim svojstvima češnjak je u detoksikaciji neizostavan. Ako vam se sviđa, što češće ga uključujte u pripremu jela, a potrudite se i ako niste preveliki ljubitelj.

Đumbir je izvrstan lijek nakon premasne hrane ili previše alkohola jer ublažava eventualnu mučninu, potiče rad probavnog sustava te ublažava napuhnutost i vjetrove. Taj korijen specifične arome sadržava i antioksidanse koji jačaju imunitet. Za bolje opće zdravlje i raspoloženje đumbir dodajte u čaj, svježi sok ili čašu tople vode.

Mungo grah kao odličan izvor proteina pomaže obnovi jetrenih stanica, dok obiljem vlakana potiče probavu i apsorbira toksine zaostale na stijenkama crijeva.

Kurkuma nije samo začin, već i prirodan lijek, koji se zbog izuzetnog učinka na zdravlje i detoksikaciju organizma odavno upotrebljava u ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini. Za njezino je blagotvorno djelovanje posebno zaslužan kurkumin, koji čuva organe odgovorne za čišćenje tijela od kancerogenih i drugih štetnih tvari.

Ove su namirnice veliki prijatelji vašeg organizma pa onda barem sada, kada je stiglo proljeće i buđenje i prirode i naše svijesti, koristite ih u prehrani što više.

Autor: Tara Lukičić, Tvornica zdrave hrane

Share this Post