Nahranite svoju kosu

Nahranite svoju kosu

Naše zdravlje uvijek dolazi iznutra. Vrlo je bitno kako se hranimo i što unosimo u tijelo, stoga je i tajna zdrave i predivne kose prvenstveno u prehrani.

Tajna za gustu, jaku, sjajnu kosu nije u skupocjenim šamponima ili salonskim tretmanima. Zdrava i raznolika prehrana učinit će vašu kosu kakvu ste oduvijek sanjali. Napunite se ovim hranjivim tvarima za rast najzdravije kose ikad.

Željezo i cink
Željezo i cink pomažu u rastu folikula kose, kaže Wilma Bergfeld, MD, dermatolog na klinici Cleveland. Ona sugerira jesti nemasno crveno meso, koje je bogato i željezom i cinkom, dva puta tjedno. Kombinirajte izvore željeza koji nisu meso, kao soja ili leća, s hranom bogatom vitaminom C za bolju apsorpciju željeza.

Tajna za gustu, jaku, sjajnu kosu nije u skupocjenim šamponima ili salonskim tretmanima.

Vitamin D
Nekoliko istraživanja otkrila su da vitamin D može pomoći aktivirati rast kose. Međutim, vitamin D je nezgodan vitamin jer ga jako malo namirnica prirodno sadrži. Iako izloženost suncu nekoliko minuta dnevno pomaže tijelu da proizvodi više vitamina D, mnogi stručnjaci to ne preporučuju zbog štete UV zraka. Pojačajte unos vitamina D uključujući losos, kravlje mlijeko i jaja u svoju prehranu.

Protein
Protein je jedan od građevnih tvari tijela, pospješuje rast i obnavljanje stanica te, također, pojačava i snagu kose. Žene bi trebale unositi najmanje 46 grama proteina dnevno, a već 100 grama piletine sadrži oko 30 grama proteina.

Omega 3 masne kiseline
Jedite masnu ribu, kao losos, dva puta tjedno za hidratiziranu kosu. Osim što čini kosu mekom i svilenkastom, omega 3 masne kiseline mogu pomoći protiv depresije te dokazano poboljšavaju zdravlje srca.

Biotin
Jaja su bogata vitaminom B koji je esencijalan za rast kose, a također su i odličan izvor proteina, kolina i vitamina D. Svakako uključite jaja u svoju prehranu ako želite predivnu kosu, prenosi www.health.com.

Podijeli s prijateljima