Kako mršavjeti na točno određenim mjestima?

Kako mršavjeti na točno određenim mjestima?

Čitateljica Ivona na visinu od 157 cm ima 52,5 kg, a najveći problem joj stvara višak naslaga na trbuhu i na leđima iznad bokova. Od nutricionista Nenada Bratkovića tražila je savjet o namirnicama s kojima bi ciljano skinula taj višak.

‘Kolegici koja je imala problema s viškom na bedrima odnosno čitavim gornjim dijelom nogu, fitness trener odredio je režim prehrane koji uključuje određene namirnice. Slijedeći propisanu prehranu ona je izgubila naslage na željenim mjestima. Stoga me zanima koje bi ja namirnice trebala konzumirati kako bi ciljano skinula višak s trbuha i stražnjeg dijela tijela te može li se uopće prehranom riješiti taj problem’, pita Ivona.

ODGOVOR NUTRICIONISTA NENADA BRATKOVIĆA

Prije svega bih želio demistificirati nutricionistički mit kako postoji popis namirnica koje ”magično” otapaju višak masnog tkiva. Drugi veliki mit jest da te namirnice, ili pak određeni program prehrane, selektivno ”topi” masno tkivo samo na određenim, ciljanim i željenim područjima tijela. To je zavaravanje samog sebe i čisti gubitak energije.

Uz to, svatko od nas ima različitu konstituciju, mišićno tkivo, bazalne metabolizme i ostale parametre, tako da će program prehrane za tebe biti najbolje osmišljen ako je individualno prilagođenim tvojim fizičkim pokazateljima.

AEROBNIM AKTIVNOSTIMA ISTOPI VIŠAK MASNIH NASLAGA

Masno tkivo, prije svega, topi ciljani program fizičke aktivnosti koje će ti izraditi stručnjaci kineziolozi. Moje su smjernice, u tom smislu, da je potreban rad najvećih mišićnih skupina (nogu i ruku) kako bi se sagorjelo masno tkivo na mjestima gdje ga ima viška. Dakle, aerobna aktivnost – trčanje, plivanje, bicikl, veslanje, ciklotrenažni trening – doprinijet će učinkovitom programu mršavljenja.

Kako bi to postigla trebaš uskladiti prehranu, a hrana koja bi ti mogla pomoći u tome je zeleni (žuti ili bijeli) čaj umjesto kave, i to u količinama tri do četiri šalice dnevno, prije fizičke aktivnosti. Preporučam i dodatak prehrani u obliku čistog tekućeg L-karnitina (1500 mg) prije samog treninga.

Ako želiš istopiti masne naslage, zaboravi na namirnice bogate šećerima i škrobom(slatkiši, peciva, bijeli kruh i bijela riža, više serviranja krumpira dnevno), kao i voćne gazirane i negazirane sokove. Važan je i unos kvalitetnih proteina, poput onih iz ribe, piletine i puretine (bez kože) graha, leće, soje, zobi, te jogurta i posnih svježih sireva te sirutke.

Više puta dnevno jedi neoguljene jabuke, kao i vlaknasto povrće – brokulu, cvjetaču, kupus. Za eliminaciju celulita i masnih naslaga na bedrima koristi gorko povrće (artičoku, radič, rukolu, šparoge) kao i svježu rajčicu koja obiluje kalijem. Izbjegavaj i grožđe.

Služi se principima mediteranske prehrane, i rezultati neće izostati.

Autor: zdravakrava.24sata.hr

Share this Post