hodanje

Može li hodanje pomoći mentalnom zdravlju?

Hodanje možete smatrati jednostavnom tjelesnom aktivnošću, no ono nudi višestruke prednosti, uključujući poboljšanje vašeg fizičkog i mentalnog zdravlja, podizanje raspoloženja i kreativnosti.

Dopustite sebi vremena za pješačke aktivnosti, gdje god i kad god možete – jer vam višestruko pomaže:

Budi kreativne sposobnosti

Hodanje je jedan od najjednostavnijih i najpristupačnijih načina za hranjenje kreativnog uma, a ujedno i za tjelovježbu. Odlazak u brzu šetnju i osjećaj blagog povjetarca na licu može vam jednostavno pružiti priliku da pronađete svoju kreativnu inspiraciju.

Osvježava um i tijelo 

Ima li boljeg načina da započnete dan nego da osjetite kako svjež zrak prolazi pokraj vas? Hodanje osvježava vaš um i tijelo, omogućujući vam da  obnovite svoje mentalno zdravlje . Hodanje povećava vašu produktivnost i kreativno razmišljanje, omogućujući vam da lakše riješavate određene zadatke tijekom dana

Pruža slučajno nadahnuće

Znate li da mnogi ljudi većinu vremena provode u zatvorenom prostoru? Kada izađemo i tražimo načine da se povežemo s okruženjem, to poboljšava naše mentalno i fizičko zdravlje.

Priroda nas na mnogo načina nadahnjuje svojim čudima. Zbog svakodnevne vreve lako možemo propustiti ljepotu i slučajnost koja nas okružuje. Šetnja nam daje dovoljno vremena da uživamo i divimo se ljepoti prirode.

Štoviše, provođenje nekog vremena u prirodi omogućuje nam da obnovimo svoju sposobnost da se usredotočimo na stvari. Kao rezultat toga, možemo poboljšati svoju kreativnost, smanjiti rizik od depresije i poboljšati sreću.

Smanjuje stres

Hodanje oslobađa endorfine koji mogu pomoći u smanjenju osjećaja stresa ili boli. Ideja da umjetnici moraju patiti kako bi doživjeli kreativnost nije nužno točna.

Stvar je u tome da naš mozak dobro funkcionira kada smo u stanju opuštenosti. Tada svoju pažnju usmjeravamo prema unutra, zabavljajući se apstraktnim. S druge strane, ako smo hiperfokusirani, naša će pozornost biti usmjerena prema van, jer razmišljamo o detaljima problema koji želimo riješiti.

Naravno, ostati usredotočen je odličan za rješavanje problema. Međutim, u nekim slučajevima to nas može spriječiti da se povežemo s apstraktnim idejama i dođemo do rješenja izvan okvira.

Kada se osjećate pod stresom, mogli biste se iznenaditi kako samo 10-15 minuta hodanja može pomoći da odmorite svoj mozak i promijenite perspektivu.

Share this Post