lavanda

Mirisno ulje lavande

Ulje lavande koristi se za tretmane opuštanja i smirenja, ublažava nesanicu, depresiju i stres.

Ulje lavande dolazi od lavande (Lavandula angustifolia). To je zimzeleni grm kojeg je vrlo lako uzgajati, proizvodi lijepe mirisne cvjetove, te ima zeleno ili srebrno sivo lišće. Biljka je porijeklom iz sjeverne Amerike i planinske Mediteranske regije, a najbolje uspijeva u sunčanim kamenitim staništima. Danas raste u cijeloj južnoj Americi, SAD- u i Australiji.

Ulje lavande poznato je po svojim svojstvima za smirenje i opuštanje, ublažavanje nesanice, anksioznosti, depresije, nemira i stresa. Također je dokazana njegova učinkovitost za gotovo sve vrste bolesti, od bolova do injekcija, prenosi www.articles.mercola.com.

To je zimzeleni grm kojeg je vrlo lako uzgajati, proizvodi lijepe mirisne cvjetove, te ima zeleno ili srebrno sivo lišće.

Ulje lavande također:

  • Olakšava bol- može olakšati bolne i napete mišiće, bol u zglobovima i reumu, uganuća, bolove u leđima i lumbago.
  • Liječi različite bolesti kože- kao što su to akne, psorijaza, ekcemi i bore. Također pomaže i kod ožiljaka tkiva, liječenju rana, posjekotina i opekotina. Lavanda također može ublažiti ubod insekata i svrbež kože, ticanje, i crvenilo.
  • Održava kosu zdravom- pomaže ubiti uši, jaja i gnjide. Dokazano je da je učinkovita za liječenje alopecija ereata (gubitka kose), pospješuje rast kose i do 40% nakon samo sedam mjeseci tretmana.
  • Pospješuje probavu- ovo ulje potiče rad vaših crijeva, a također i proizvodnju žuči i želučanih sokova, koji mogu pomoći u liječenju boli u trbuhu, probavnih smetnja, nadutosti, povraćanja i proljeva.
  • Oslobađa dišne putove- ulje lavande može ublažiti dišne probleme poput prehlade i gripe, infekcije grla, kašlja, astme, hripavca, začepljenja sinusa, bronhitisa, angine i upale grla. Može se primijeniti na vratu, prsima ili leđima, ili udahnuti putem pare udisanjem ili kroz isparivač.
  • Potiče proizvodnju urina- koji pomaže u vraćanju hormonalne ravnoteže, sprječava upalu mokraćnog mjehura, te oslobađa grčeve i druge poremećaje mokrenja.
  • Poboljšava cirkulaciju krvi- pomaže u smanjenju povišene razine krvnog tlaka, a može se koristit i za hipertenziju.

Wellness.hr

Podijeli s prijateljima