mirisi

Mirisi wellness centra 2. dio

Postoji širok raspon različitih mirisa koji se koriste u wellnessu te moramo biti oprezni u odabiru kombinacija ulja i voditi računa o njihovoj koncentraciji.

Mnogi različiti mirisi ili čak previše jakih mirisa mogu u wellnessu biti veliko opterećenje za goste, a još više za zaposlenike koji su konstantno u kontaktu s mirisima i po nekoliko sati. Pretjerana koncentracija mirisa u prostoriji može izazvati glavobolje, mučninu i slabost.

Mirisi bi trebali biti ugodni, prirodni i dobro ukomponirani sa wellness okruženjem ili “pričom” koju predstavlja wellness ili spa.

MIRIS KULTURE ILI TRADICIJE

Mirisi mogu biti i dio usluge jer specifični mirisi asociraju nas na određenu zemlju ili kulturu. Wellness koji je uređen u tajlandskom stilu mora biti ispunjen mirisima koji nas podsjećaju na azijsku kulturu. Mirisi koje koriste tajlandski wellness centri uglavnom su jasmin, limun trava, pačuli, ylang-ylang, lavanda, geranij, kamfor, kordomom … To su jaki mirisi, koji se isprepliću kroz različite tretmane. Ti mirisi u tajlandskim centrima moraju biti u skladu jedni s drugima, kako bi se izbjegla opterećenost prostorije s jakim i neusklađenim mirisima, što može negativno utjecati na dobrobit posjetitelja. Jake arome mogu se pomiješati s osvježavajućim blažim aromama, koje su također u “tajlandskom duhu”, kao što su mandarina, limunska trava i kamfor.

PAMETNO DOZIRANJE

Najteži dio kombiniranja ugodnih aroma u prostoru je odgovarajuće doziranje i kombiniranje mirisa. Također je važno da u wellness prostorima nije zagušljivo i da postoji cirkulacija zraka.

U modernim wellnessima postoji prilagođeni ventilacijski sustav, u kojemu možete uključiti razne arome. Ovaj način osvježavanja prostora je prihvatljiv, ali treba voditi računa da su sobe otprilike istih dimenzija i da će se u njima provoditi slične tretmane. U tim slučajevima, možete dozirati i dodavati mirise pomoću ventilacijskog sustava, u suprotnom, bolje je prakticirati ovu metodu za svaku prostoriju posebno.

Postoje različite ponude tretmana s dalekog stoka na suvremenom zapadu. Prakticiraju se različite vrste masaža koje potiču iz Japana, Tajlanda, Malezije, Havaja, Švedske, Indije… U wellnessima imate priliku doživjeti spoj različitih kultura na jednom mjestu. Različiti mirisi ulja, krema, obloga i bilja pomažu u provedbi različitih tretmana i terapija koje predstavljaju određenu kulturu.

SPECIFIČNA AROMA BILJA

Osim eteričnih ulja ugodan miris imaju i bilja, koja se obično suše i koriste za razne obloge, kupke, pinde za masažu ili čak u saunama i čajevima. Bilja imaju manje intenzivan miris od gore navedenih eteričnih ulja, ali miris može postati intenzivniji ako se bilje suši preko pare. Bilja imaju vrlo specifičnu i prepoznatljivu aromu koja ispunjava cijeli prostor. Pojedinci vole miris bilja jer su manje intenzivni od eteričnih ulja. Čak i u uporabi bilja važan je čimbenik ventilacijski sustav koji omogućuje cirkulaciju zraka i ulazak svježeg zraka.

Pažnju treba obratiti i na druge mirise, koji su u kremama, losionima, maskama i aroma jastučićima. Morate znati koliko su jaki mirisi u prostoru za vrijeme određenih tretmana gdje se koriste aromatizirani proizvodi, te voditi računa o pravilnom kombiniranju navedenih proizvoda s drugim mirisima.

Pojedini mirisi koji se koriste u wellnessu nisu najugodniji, ali tretmani u kojima se koriste, vrlo su popularni i učinkoviti. U tu kategoriju spadaju i alge, koje nisu najugodnijeg mirisa, ali mogu se koristiti uz pravu kombinaciju drugih aroma te na taj način ublažiti neugodan ustajali miris mora. U mnogim tretmanima s algama prakticira se kombinirati ih s eteričnim uljima ili kremama koje sadrže arome ugodnijeg mirisa.

Konačno, ugodan miris u Wellnessu pruža i svježe cvijeće, koje se može postaviti u predvorju recepcije ili u prostoriji gdje se provode tretmani.

I opet, da naglasimo najbitnije, obratite pozornost na osjetila vida i mirisa,  koji utječu na sveukupni dojam wellnessa već na samom ulasku u wellness.

Autor: Katja Jovanović/Aroma Herbal Hrvatska

Share this Post