mirisi

Mirisi wellness centra 1. dio

Ovog puta nećemo pričati o tehnici izvođenja Aroma masaže. Umjesto toga, fokusirat ćemo o primjeni aroma terapije u wellness centru općenito…

Wellness ili Spa je mjesto za relaksaciju u koje se dođete opustiti i  „napuniti baterije“ nakon napornog radnog dana. Mirisi u prostorijama od velike su važnosti pri projektiranju novog wellnessa. Isto tako, pažnju treba posvetiti i dizajnu interijera, koji utječe na vizualni dojam, jedan od pet ljudskih osjetila. Kod interijerskog projektiranja, arhitekti promišljeno dizajniraju interijer i eksterijer Wellness-a, njegove prostorije, količinu ulazne svjetlosti, opreme, namještaja i posebnu pažnju pridaju funkcionalnosti prostora. Raspored prostorija, koje predstavljaju ugodno, toplo i opuštajuće okruženje privlači ljude jer se u njima osjećaju posebno.

Osim vizualne slike wellnessa vrlo je važno obratiti pažnju na još jedni ljudsko osjetilo – to je miris. Mirisi u Spa ili wellnessu prate nas na svakom koraku, svakim svojim udisajem zraka spoznati ćemo miris. Čak i ako je prostor promišljeno osmišljen i najmodernije opremljen, ništa ne može zamijeniti dobar miris. Miris mora biti pažljivo odabran i dodan u prostor, kao što je promišljeno odabran i dizajniran interijer. Mirisi moraju biti dio “priče wellness prostora”.

Važno je da se već na ulazu u Wellness obrati pažnju na miris koji će se koristiti. U svakom modernom wellnessu od ključne su važnosti mirisi i njihova upotreba, koja je vrlo širokog spektra. Nježan miris mora doći do izražaja vać na samom ulasku u prostor, a zatim se mora nastaviti miješati s mirisima iz drugih prostorija, kao što su sauna, masažne sobe, sobe za različite tretmane, sobe za opuštanje, kupke, ulja, pilinga, itd … Mirisi su različiti i, prema tome, još je važnije da su međusobno usklađeni.

MANDARINA, BERGAMOT, RUŽMARIN…

Mirisi koji se koriste za osvežavanje prostora trebali bi biti prirodni mirisi, eterična ulja ili bilja. Najpogodnija eterična ulja za osvježavanje prostora su mandarina, bergamot, ružmarin, eukaliptus, paprena metvica, bosiljak, limunova trava, lavanda, cimet, i njihove različite kombinacije. Koncentracija mirisa dozira se postupno, ovisno o veličini sobe i osvježivača.

Eterična ulja u wellness centru su također prisutna u uljima za masažu, kupkama, u oblogama za saune i mirisnim osvježivačima prostora u drugim prostorijama. Većina ulja za masažu, koje se koriste u wellnessu, prirodna su biljna ulja s prirodnim eteričnim uljima. Mirisi prirodnih eteričnih ulja također imaju ljekovite učinke.

Svako ulje ima, s obzirom na svoje strukture alkohola, estera, ketona, aldehida i fenolima,  svoje ljekovite učinke. Ulja djeluju na svako područje ljudskog tijela- fizički, psihički i emocionalno.

Autor: Katja Jovanović/Aroma Herbal Hrvatska

Share this Post