maraton lada

Maraton lađa na Neretvi 2016.

Neretvanska lađa plovilo je koje je u povijesti imalo ključnu prometno-ekonomsku ulogu za stanovnike toga kraja. Stoljećima im je ona bilo glavno prijevozno sredstvo, stoga se od 1998. svake godine održava amaterska utrka ovih tradicionalnih lađa.

Sudionici se lađama utrkuju duž rijeke Neretve, i to od Metkovića, preko Kule Norinske, Krvavca, Opuzena, Komina, Banje, Šarić Struge, Rogotina, Čeveljuše, Stabline, pa do 22.580 metara udaljenog cilja u Pločama.

U utrci svake godine sudjeluje 30-ak lađarskih ekipa i tristotinjak veslača koji daju sve od sebe. No, u ovoj utrci, iako je stvar prestiža, pobjeda ipak nije najvažnija. Najvažnija je hrabrost i želja za održavanjem tradicije, podsjećanje na život i trud naših starih.

Lađe moraju biti tradicionalnog oblika i prema dimenzijama propisanih pravilnikom s točno utvrđenim brojem i dimenzijama rebara, a trup lađe mora biti od drveta s točno određenom debljinom daske. U svakoj lađi se nalazi deset veslača, bubnjar i kormilar.

Ove se godine 19. Maraton lađa održava, prema tradiciji, drugu subotu u kolovozu, točnije 13. kolovoza, s time da se utrka za startne pozicije održava tjedan dana prije, 6. kolovoza, u Opuzenu. Maraton inače počinje ispod Lučkog mosta u Metkoviću, a završava u Pločama u obilježenoj ciljnoj ravnini. Pobjednik na dar dobiva veliki prijelazni Domagojev štit, kao i mali štit u trajno vlasništvo.

Photo by: jutarnji.hr

Autor: putovnica.net

Share this Post