Malom Lošinju nagrada za razvoj održivog turizma

Malom Lošinju nagrada za razvoj održivog turizma

Na svečanoj dodjeli nagrada za održivo i pristupačno upravljanje turizmom održanoj 22. travnja u Bruxellesu, Mali Lošinj osvojio je od Europskog sustava pokazatelja za održivi razvoj (ETIS) – nagradu za širinu i dubinu prikupljenih spoznaja o praksama održivog turizma na otoku.

Spoznaje i zaključci rezultat su pilot projekta Europskog sustava pokazatelja za turizam koji mjeri čak 130 parametara, a Mali Lošinj je jedno od prvih odredišta u Hrvatskoj koje je sudjelovalo.

Na otoku je 56 % najatraktivnijih lokaliteta prilagođeno osobama s invaliditetom.

Istraživanje provedeno u sklopu projekta donosi niz vrlo interesantnih informacija. Pokazatelji su otkrili kako je 56 % najatraktivnijih lokaliteta na otoku prilagođeno osobama s invaliditetom, dok je čak 78 % lokalnih tvrtki uključeno u programe za zaštitu okoliša i klimatske akcije. Također, njih 89 % prebacilo se na niskoenergetsku rasvjetu. Rezultati kažu da 47 % stanovništva sudjeluje u lokalnoj strategiji i planovima za smanjenje onečišćenja bukom i svjetlosnog onečišćenja, ali samo 14 % otpada na otoku se reciklira.

U sklopu istraživanja provedenog na uzorku od 9 poduzeća i 18 objekata, ostvareno je 60% uštede vode u sanitarnim prostorijama.

Ukupni pobjednik za održivost zahvaljujući svom inovativnom pristupu objedinjavanja EU-ovih i UN-ovih pokazatelja održivosti je projekt “Visit South Sardinia,” dok je Provincija Barcelona osvojila nagradu za najbolju pristupačnost zbog svojeg projekta „Turizam za sve.“

wellness.hr