razvoj mozga

Kako maksimalno podržati razvoj mozga

Za maksimalan razvoj mozga važna je redovita fizička aktivnost, pozitivna mentalna i emocionalna stanja i učenje.

Uravnotežena pravilna prehrana je „gorivo“ za razvoj moždanih funkcija. Hrana je važna za odgovarajuću  kemiju  mozga – za stvaranje  neuroprijenosnika. Svaki nedostatak u hranjivim  tvarima može sniziti razinu određenih neuroprijenosnika i tako  štetno utjecati na ponašanja za koja su odgovorni .

Jeste li znali da 75% mozga otpada na vodu. Ako dehidriramo, mozak teže radi. Naime, siva se tvar može stisnuti pa je razmišljanje otežano. Srećom, čaša vode brzo će nas razbistriti.

Ako za 8 do 10 sekundi do mozga ne stigne dovoljno krvi, izgubit ćete svijest. Stanica mozga može živjeti 4 do 6 minuta bez kisika, a zatim počinje umirati. Ako bez kisika ostane 5 do 10 minuta, na mozgu će ostati trajna oštećenja. U mozgu ima preko 100.000 kilometara krvnih žila.

SASTOJCI U HRANI KLJUČNI ZA RAZVOJ MOZGA

1. Hrana bogata lecitinom

Koji je neophodan za sintezu acetilkolina, glavnog neurotransmitera u moždanim ovojnicama. Acetilholin je sastavni element velikog dijela mozga, (30%težine mozga) moždanih ovojnica te ovojnica leđne moždine i živaca -pretvara u acetilkolin, tvar koja prenosi živčane impulse. Njegov nedostatak uzrokuje pojavu raznih neuroloških oboljenja. Lecitin se nalazi u  žumanjku, soji, jetri, govedini, cvjetači, naranči, kikirikiju, hladno prešanom biljnom ulju, orašastim plodovima, sjemenkama… Pri preradi hrane dolazi do uništavanja lecitina.

2. Glukoza

Potrebna za dobivanje energije. Najviše je treba uzeti konzumacijom voća i povrća.

3. Višestruko nezasićene masti

Najviše ih ima u u ribama sjevernih mora, tuni, lososu, haringi, pastrvi, bakalaru, plavoj ribi, orasima i sjemenkama lana, ribljem ulju i ekstra djevičanskom maslinovu ulju. Nezasićene masti uglavnom se dobivaju iz namirnica biljnog porijekla poput maslina i različitih sjemenki (kukuruza, suncokreta, buće i dr)

4. Željezo

Nedostatak željeza glavni je  uzrok slabog mentalnog uratka „ nedostatak smanjuje raspon pažnje, izaziva kašnjenje razvoja razumijevanja i rasuđivanja, narušava učenje i pamćenje.“

5. Natrij

Važnost natrija i kalija je zato što 100 milijardi neurona ima preko milijun natrijevih pumpi koje su ključne za prijenos mozgovnih poruka.  Natrij i kalij opskrbljuju te pumpe energijom. Stoga je važno konzumirati voće bogato kalijem: banane, naranče, marelice, dinje, breskve, ali i krumpiri, rajčica, buća. Kada bismo reducirali unos natrija smanjili bismo kretanje električne energije kroz mozak, a time i količinu informacija koji mozak može primiti. Kada bismo radikalno smanjili unos kalija riskirali bismo pojavu mučnine, povraćanja, pospanosti i stupora. Sve bi to bili simptomi koji bi ukazivali na to da ne rade vitalne pumpe.

Autor: wellness.hr

Share this Post