majcino mlijeko

Majčino mlijeko kao probiotik i kao lijek

Majčino mlijeko je složena tekućina koja se razvila da zadovolji prehrambene potrebe novorođenčadi. Uz bjelančevine, lipide, ugljikohidrate i druge biološki aktivne komponente, majčino mlijeko sadrži raznovrstan mikrobiom za koji se pretpostavlja da kolonizira djetetov gastrointestinalni trakt i heterogenu populaciju stanica s nejasnom fiziološkom ulogom i zdravstvenim posljedicama.

Majčino mlijeko kao probiotik

Probiotske bakterije u majčinom mlijeku doprinose uspostavljanju mikrobioma novorođenčadi. Mogu regulirati imunološku funkciju dojenčadi i pojačati obranu protiv crijevnih patogena. U tijeku su kliničke studije za procjenu tolerancije i učinkovitosti nekih sojeva majčinog mlijeka kao izvora potencijalnih probiotičkih bakterija.  

Rezultati provedenih istraživanja su potvrdili da su laktobacili i bifidobakterije uobičajeni članovi mikrobiote ljudskog mlijeka žena koje nisu primile antibiotike tijekom trudnoće ili dojenja, a prisutnost takvih bakterija može biti znak zdrave mikrobiote ljudskog mlijeka koja nije promijenjena antibioticima.

Neki su autori predložili da ljudsko mlijeko treba smatrati probiotičkom ili čak simbiotskom hranom.

Liječenje majčinim mlijekom

Jimenez i sur. predložio je da se majčino mlijeko može koristiti kao učinkovita alternativa antibioticima za liječenje infektivnog mastitisa tijekom dojenja. Postoji nekoliko izvještaja o lokalnoj primjeni ljudskog mlijeka kao učinkovitog liječenja pelenskog osipa, atopijskog ekcema, pelenskog dermatitisa ili problema na koži kod odvajanja pupčane vrpce. Općenito, ljudsko mlijeko može biti jednostavan, jeftin, siguran i neinvazivan terapijski pristup. Međutim, istraživanje s većim nizom podataka neophodno je za utvrđivanje učinkovitosti ljudskog majčinog mlijeka.

Hranjenje novorođenčeta s majčinim mlijekom povezana je s znatnim koristima. Biokemijske i stanične komponente majčinog mlijeka povezane su s ranim životom novorođenčeta, dajući ne samo kratkoročne učinke, poput rasta, već i dugoročne koristi, uključujući potporu neurokognitivne funkcije, zaštitu od prekomjerne težine i pretilosti, hipertenzije, vrste 2 dijabetes i atopijskih kožnih bolesti tijekom adolescencije i odrasle dobi.

Share this Post