ruzmarin

Ljubavno pismo ružmarinu

Obožavam ružmarin. Obožavam ga kao začin jer zaista obogaćuje okus raznim jelima i njegov miris probudi nostalgične emocije u meni. Nikad nisam pomišljao da je i izuzetno koristan …

Prošle godine vozio sam se vinskim putovima u Toskani i kako bih prisustvovao degustaciji vina, zaustavio sam se u malom selu na brežuljku u kojem su bile samo dvije kuće. Kad sam zakoračio u selo, nije me iznenadila vinova loza, već ružmarin. Nikad ga u životu nisam vidio toliko. Sjeo sam na klupu i promatrao ogromne plantaže ovog izuzetnog začina koji me podsjećao na djetinjstvo.

Priznajem da sam sjedio duže nego što sam očekivao. Ružmarin razbuđuje i bistri um, pa je to bilo zaista jedinstveno iskustvo. Naprosto divno.

Vlasnik mi je ljubazno dao da pokupim nekoliko grančica i čim sam se vratio kući, obitelji  sam pripremio pečeni krumpir s toskanskim ružmarinom. 🙂

Znao sam da je ružmarin vrlo koristan za zdravlje ali tek nedavno sam pročitao neke studije o učincima ružmarina zbog kojih sam ostao bez riječi.

Image

Ružmarin sadrži puno flavonoida koji razbuđuju, ružmarinske kiseline koja ima antiseptički učinak te tako smanjuje upalu i ublažava bol.

To je i razlog zašto se koristi u narodnoj medicini za zacjeljivanje rana, protiv peruti, probavnih smetnji, upale nosa, grla i ušiju, te kao sredstvo za ublažavanje bolova pri reumi i kod problema s mišićima.

VAŽNO OTKRIĆE: Ružmarin poboljšava pamćenje!

U jednoj od najpoznatijih Shakespearovih tragedija, Hamletu, Ophelia je rekla glavnom junaku: “Uzmi ružmarin kako bi ti sjećanje dalo snagu.” Pokazalo se da je u pravu, jer su moderni znanstvenici potvrdili da udisanje esencijalnog ulja ružmarina može poboljšati memoriju do 75 posto!

Udisanje ružmarina se preporučuje kod učenje i projekata koji zahtijevaju veliku koncentraciju. Međutim, obavljeno je i istraživanje koje potvrđuje da ružmarin može pomoći pacijentima koji pate od Alzheimerove bolesti.

ZAŠTO U SVOME DOMU MORATE IMATI ETERIČNO ULJE RUŽMARINA?

Ružmarin pomaže protiv stresa, čisti um i osnažuje. Osim što pomaže u koncentraciji, vrlo je koristan u sprečavanju mentalnog umora.

Također se koristi u sportskim masažama, jer jača organizam i ubrzava cirkulaciju krvi.

Za esencijalno ulje ružmarina također se kaže da pomaže ubrzati rast kose.

(Izvor: https://ortosan.hr/aroma-herbal-2/)

 

Share this Post