ljubavni darovi

Ljubavni darovi vesele i kad se očekuju

Valentinovo je dan na koji se slavi ljubav i poklanja mali dar kao znak pažnje osobi koju volimo. Ljubavni darovi uvijek vesele čak i kad se očekuju!

Kada danas pomislite na Valentinovo, bilo da ga slavite ili ne, vjerujem da većina pomisli na romantičnu večeru, romantični dar ili na romantične trenutke uz voljenu osobu. Neka vas dar za Valentinovo podsjeti na ljubav koju ćete davati cijele godine, a ne samo ovaj jedan dan.

Mislite li da se izgubio pravi smisao Valentinova? Pročitajte nekoliko legendi kako bi vas podsjetili i na pravi smisao ljubavi.

‘Ftičeki se ženiju’

U narodu je 14. veljače poznat kao dan kad se “ženiju ftičice” – jer predaja govori da upravo na taj dan vrapčići pjevaju glasnije neko inače, te najvještavaju proljeće

Legende o Svetom Valentinu

‘Sveti Valentin’ U samom gradu Rimu, kada je kršćanstvo još bila mlada religija, živio je jedan svećenik po imenu Valentin. U to vrijeme vladao je car Klaudije II, koji je naredio svećenicima da ne smiju vjenčavati mladiće, jer tada će radije ostajati kod kuće s obitelji, nego ići u rat.

Svi svećenici držali su se te zapovjedi, no samo je Valentin potajno vjenčavao mlade zaljubljene parove. Kada je car saznao za to, ulovili su ga i bacili u tamnicu i to 14. veljače, dan uoči velikog rimskog proljetnog blagdana Luperkalija, te mu u večernjim satima odrubili glavu. 

Nije prošlo mnogo vremena, nesretnog Valentina proglasili su svecem, a njegov blagdan je postao 14. veljače, dan kada je izgubio život. Naravno, proglašen je i zaštitnikom zaljubljenih.

Druga pak legenda govori o tome kako se mladi svećenik Valentin, nakon što su ga zatvorili u tamnicu, zaljubio u kćer tamničara. S obzirom da je znao da će uskoro umrijeti, napisao joj je ljubavno pismo, a potpisao ga je “od tvojeg Valentina”, što se i danas često piše na čestitke za Valentinovo.    

Iako su se vremena promijenila, pa tako i sam smisao Valentinova, možda je ovo pravi način da razmislite o ljubavi i o osobi kojoj želite pokloniti pažnju i s kojom želite ili ćete provesti Valentinovo. Ne mora to biti samo suprug, dečko, ljubavnik. Mogu to biti članovi obitelji i prijatelji.  

Share this Post