ljepota zdravlje i pivo

Ljepota, zdravlje i pivo

Možda pomalo neobičan naslov i poveznica i zapitat ćete se od kuda pivo u priči o zdravlju i ljepoti? Kažu da postoji čak 23 razloga zašto ga konzumirati. Naravno, u razumnim količinama, jedno do dva dnevno. Da gasi žeđ, to svi znamo. Osobito u ljetnom periodu..more, sunce i orošena krigla piva. No, koje su još blagodati konzumiranja piva?

Sad ću s vratiti u rano djetinjstvo. Davnih godina, kada nije bilo pjena za kosu, lakova i gelova moja je baka koristila pivo. Pola boce za frizuru, pola za zdravlje, kako je rekla. Naravno da sam ju gledala u čudu. Nakon što je oprala kosu, metalni vikleri i pivo, bili su standardna oprema za frizuru. Na vlažnu kosu nanijela je pivo i utrljala ga u vlasište. Frizura je bila postojana i kosa sjajna. Bez interneta i svih danas dostupnih podataka, moja baka je znala da je pivo korisno za zdravlje i ljepotu.

Glavni sastojci piva su voda, ječmeni ili pšenični slad, hmelj i pivski kvasac. Hmelj djeluje kao prirodno opuštajuće sredstvo, stoga čaša piva prije spavanja može poslužiti kao sredstvo protiv nesanice. Osim toga humulon i  lupulon, kojih također ima u hmelju, prema nekim istraživanjima potpomažu probavnom sustavu uništavajući loše bakterije i na taj način djeluju protiv grčeva.

Koja žena ne sanja o blistavom tenu, elastičnoj koži bez bora, bujnoj i sjajnoj kosi i dugim noktima?

Pivski kvasac, osim što obiluje mnogim mineralima kao što su željezo, mangan, cink, kalij, kalcij, magnezij i selen u tragovima, bogat je vitaminima skupine B ( B1, B2, B5, B6, B12.. ). A upravo je skupina vitamina B zaslužna za našu ljepotu. Koja žena ne sanja o blistavom tenu, elastičnoj koži bez bora, bujnoj i sjajnoj kosi i dugim noktima? Deficit B kompleksa može uzrokovati suhu, ispucalu kožu, crvenilo i iritiranu kožu. Nokti mogu postati lako lomljivi. Kosa postaje ispucala i bez sjaja.
Ovo su samo neki od 23 razlog zašto popiti kriglu, dvije piva. U zdravlje vam bilo !

Autor: Sanja Tkalčec fizioterapeut

Podijeli s prijateljima