ljekovitost smijanja

Ljekovitost smijanja

Koliko često vas netko nasmije do suza? Jednom mjesečno, tjedno ili dnevno? Rijetki su sretnici okruženi ljudima koji nas iz dana u dan nasmijavaju, jer smijeh je zdravlje. 

Smijeh na više različitih načina pozitivno utječe na čovjekovo zdravlje. Svi ćemo se složiti, riječ je jednostavnom i besplatnom načinu da poboljšate cirkulaciju, smanjite bolove, ojačate otpornost organizma i snizite razinu stresa i šećera u krvi, i opušta nas. ‘istraživanja provedena diljem svijeta pokazuju kako smijeh utječe i na razinu kortizola, hormonom glavnim ‘odgovornim’ za stres’, kazala je Jody Ross, certificirana trenerica joge smijeha.

YOGA SMIJEHA

Kako prenosi spafinder.com, nedostatak smijeha općenito, može se dogoditi iz najrazličitijih razloga. Primjer su dugo nezadovoljstvo poslom ili prekid veze. A zapravo, najgore što svom tijelu možemo napraviti jest- zaboraviti se smijati. Yoga ljude usrećuje. Yoga ljudima omogućuje da se osjećaju bolje. Isti efekt ima i smijeh, nastavlja Ross.

SMIJTE SE NAMJERNO!

Nadamo se da smo vas do sada uvjerili kako se ne smijete dovoljno. Kažu stručnjaci, 10 minuta smijanja na dan, idealno je kako bi smijanje imalo značajniji efekt na vaše zdravlje. No, možda vam se pomisao na namjerno smijanje u trajanju od 10 minuta čini pomalo budalasto ili vam čini neugodnu. No, samo pomalo. Evo tri ideje koje možete probati već danas:

  1. Upišite se na yogu smijeha- napetost nestaje u velikoj grupi ljudi. Jesmo li spomenuli da smijanjem vježbate i mišiće? Dobra seansa smijeha može izgorjeti i nešto kalorija.
  2. Smijte se s prijateljima- treba li ovo uopće objašnjavati? Dogovorite se s prijateljicom i laugh on!
  3. Smijte se i ako nije smiješno- dogovorite se sami sa sobom- smijat ću se svaki put kada, na putu s posla naletim na zeleni semafor ili svako jutro tijekom tuširanja. Kada se obavežemo na smijanje, ono dolazi samo po sebi. ‘Humor možemo pronaći u stvarima koje nam nikada prije nisu bile duhovite’, zaključuje Ross.

Autor: Wellness.hr

Share this Post