Ljekovitost morske soli

Ljekovitost morske soli

Morska je sol neobično bogata različitim sastojcima. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcij, kalij, brom, natrij, mangan, magnezij, jod, željezo, fluor i silicijeva kiselina.

Sol iz Mrtvog mora sadrži i vrlo visoki postotak magnezija, važnog minerala kada je riječ o ljepoti i zdravlju (u jednoj litri soli ima ga čak 40 grama).
Topla kupka s morskom soli ima relaksirajući učinak i opušta napete mišiće. Morska sol ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. National Pediatric Hospital već dugi niz godina uspješno koristi kupke s morskom soli za liječenje i ublažavanje alergija.

Zbog svojih sastojaka, morska sol potiče metabolizam i izlučivanje štetnih tvari. Također potiče izlučivanje suvišne vode iz kože i vezivnog tkiva, čime se sprječava nakupljanje suvišne tekućine, pa koža postaje jača, glatka, čvršća, mekša i zdravija. Minerali iz soli vežu se uz stanice kože, pa ona postaje sjajnija i baršunasta. Iz istih razloga, kupke s morskom soli potiču mršavljenje i dovode do uklanjanja ili smanjenja celulita te regeneriranja kožnog tkiva, zbog čega imaju i anticelulitni i anti-aging učinak. K tome, morska sol djeluje blagotvorno i na upalne procese. Budući da poboljšava cirkulaciju i prokrvljenost kože, morska sol omekšava grubu i ispucanu kožu na rukama, laktovima i stopalima. Kupka od morske soli ima višestruki pozitivan učinak ne samo na kožu, nego i ljudski organizam u cjelini. Već je odavno uočena i velika sličnost u sastavu slane morske vode i ljudske krvne plazme, što također govori u prilog blagotvornosti kupki s morskom soli. Općenito, topla kupka potiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne tvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža. U toploj vodi se podiže temperatura tijela, pa se nataložene štetne tvari počinju gibati preko limfe i krvotoka prema površini, a sol, zahvaljujući kojoj obična voda postaje morska, olakšava taj proces i izlučivanje.

Zbog svojih sastojaka, morska sol potiče metabolizam i izlučivanje štetnih tvari.

Dakle, kupke s morskom soli potiču izmjenu tvari i čišćenje od štetnih sastojaka ne samo kože i vezivnog tkiva, nego i cjelokupnog organizma. No, kupke od morske soli nisu samo melem za tijelo, već imaju pozitivan utjecaj i na stanje našeg duha: relaksiraju i osvježavaju psihički i fizički, potiču pozitivna čuvstva, posebno zahvaljujući visokom postotku magnezija, koji dokazano djeluje u borbi protiv stresa. Kupke s morskom soli preporučuju se kod mnogih stanja, posebice kod:

  • artritisa
  • artroze
  • neuroze
  • stresa
  • bronhitisa,
  • astme
  • psorijaze

Kupke od morske soli
Kupka od morske soli preporučuje se jednom tjedno. Za učinkovitu kupku otopite 300 – 500 gr morske soli (najbolje iz Mrtvog mora) i vrućoj vodi. Polako dodajte hladnu vodu, tako da postignete optimalnu temperaturu (od 35 do 37 °C). Provedite u kadi od 20 do 30 minuta. Nemojte zapostaviti kožu lica. Uzmite ručnik, namočite ga u slanoj vodi i stavite na lice. Nakon kupke provedite još oko 30 minuta u miru. Da biste pospješili učinak kupki od morske soli, vodi za kupanje možete dodati i čista eterična ulja, koja odaberite u skladu sa željenim efektima.

Morska sol, baš kao i ostali sastojci morske vode, ima terapijska svojstva. Još u antici Hipokrat i Herodot preporučivali kupke u morskoj vodi kod različitih zdravstvenih poteškoća, posebno kod reume i išijasa, te kožnih oboljenja, primjerice, upala i rana.
Kralj Solomon poklonio je kraljici od Sabe sol mrtvog mora, kada je ona posjetila njegovu zemlju. Slavna ljepotica Kleopatra redovito se kupala u Mrtvom moru, posebno bogatom solima koje obiluju različitim mineralima i elementima u tragovima.
Zbog svojih gotovo čudotvornih svojstava, morska sol nezaobilazni je sastojak mnogobrojnih preparata za njegu, zdravlje, uljepšavanje kože lica i tijela.

Podijeli s prijateljima