ljekovita svojstva cajeva

Ljekovita svojstva čajeva

Čaj je prirodni antioksidans, tako da povećava obranu organizma od infekcija i autoimunih bolesti. To je zbog katehina koji su prisutni u lišću ljekovitog bilja od kojeg se prave čajevi. Prema nekim studijama, može se pojačati njegov uključivanjem nekih citrusa (kao što je limun) u već skuhani čaj.

Idealan je za borbu protiv kolesterola i stoga se koristi kod hipertenzije i koronarnih problema. Istraživanja su pokazala da redoviti potrošači čaja imaju niži kolesterol i niže trigliceride, a dobar kolesterol na odgovarajućoj razini.

Theine ili kofein koji sadrži čaj ima termogena svojstva i pomaže nam da se držimo u stanju budnosti, također jačajući memoriju.

Prepoznata su neka antikancerogena (preventivna) svojstva, posebno za rak prostate, gušterače i dojke, a neki preporučuju njegovu uporabu tijekom kemoterapije. Smatra se da je zeleni čaj najučinkovitiji za to.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Barceloni od  nedavno čaju pripisuje učinke protiv širenja HPV-a, jer inhibira stanični ciklus samog HPV i aktivira imunološki odgovor.

Zbog svoje sposobnosti da stimulira stvaranje T stanica, ovaj napitak je koristan za razne bolesti imunološkog sustava, a to su: lupus, vitiligo, psorijaza, sklerodermija, juvenilni dijabetes, perniciozna anemija, alergije, infekcije i drugo..

Ostala potvrđena svojstva bila bi da je izvrstan diuretik, potiče rad probavnog sustava, štiti zube i desni (jer sadrži fluor), sprječava nastanak karijesa i zubnog kamenca, odgađa starenje, usporava opadanje kose i stimulira rast, pomaže u mršavljenju i sprječava pretilost, itd.

Savjeti za konzumaciju čajeva

Ukratko, jasno je da konzumacija čaja ima mnoge prednosti. No, važno je uzeti u obzir neke elemente ako ga želite koristiti kao ljekovito piće, kako biste u svakom trenutku zaštitili svoje zdravlje.

  • Prva stvar koju treba uzeti u obzir je da bi trebali konzumirati kvalitetan čaj, po mogućnosti ne u prahu i nikada gotove hladne čajeve koji također sadrže puno šećera i nemaju gore navedena ljekovita svojstva.
  • Sljedeća stvar je da će ove prethodno navedene koristi biti vidljive tek nakon znatnog razdoblja potrošnje (najmanje tri tjedna), što bi trebalo biti svakodnevno. Prema nekim istraživanjima, između 3 i 5 šalica čaja dnevno idealna je doza da se pokažu njegovi ljekoviti učinci.
  • I posljednje, ali ne i najmanje važno, moramo zapamtiti da čaj nije zamjena za formalnu medicinu. Nikada se ne smije koristiti kao zamjena za druge medicinske tretmane i uvijek je poželjno zatražiti prethodno mišljenje zdravstvenog djelatnika..

Ako slijedite ove upute, konzumacija čaja može postati odličan saveznik u vašem zdravlju u mnogim područjima.

Share this Post