prirodni sokovi

Liječenje prirodnim sokovima

Proučite li sastav raznih čudotvornih eliksira, naići ćete na poznate sastojke: brokulu, rajčice, grejp, češnjak… No pripremate li sami sokove od voća i povrća, iz njih ćete dobiti više korisnih tvari, a i proći jeftinije.

Sokovi od voća i povrća ublažavaju želučanu kiselinu, opskrbljuju tijelo potrebnim mineralima, a za bolji okus možete im dodati malo soli ili papra. Najbolje je piti na prazan želudac ili 20-ak minuta prije jela. Ako niste navikli na sokove, za početak će vam biti dovoljna čaša na dan. Smatra se da su 2-3 čaše terapijska doza koju treba uzimati najmanje 6 tjedana kako bi pomogli kod liječenja pojedinih oboljenja

Sokovima protiv mamurluka
Želite li ublažiti mamurluk, čim se probudite, popijte veliku čašu soka od grožđa, naranče ili rajčice. Voćni sok sadrži jednostavan šećer, fruktozu, koji ubrzava metabolizam alkohola i tako pomaže da brže “dođete k sebi”.

Mješavina protiv prehlade
Osim limunade s medom, protiv prehlade iskušajte mješavinu od 4 rajčice, pola krastavca, pola zelene paprike, režanj češnjaka i 2 stabljike celera.

Astma 
Za olakšavanje simptoma astme svaki dan pojedite režanj češnjaka i svježi sok pripremljen od grejpa i jabuke. Također, pomaže sok od 3 mrkve i 7 listova špinata ili od 6 listova salate i stabljike celera.

Bronhitis 
Za poticanje iskašljavanja u sokovniku pripremite sok od 3 ljute rotkvice, 2 limuna, 2 luka, bijele repe i 350 ml vode. Iako ovaj sok nije ugodnog okusa, njegova ljutina olakšava razrjeđivanje sluzi u plućima te iskašljavanje. Boravite na svježem zraku.

Slabokrvnost 
Dobro je piti sokove bogate željezom. Pomiješajte svežanj potočarke, ciklu i četiri mrkve. Pomaže i sok od kupine.

Nesanica 
U sokovniku pripremite sok od 100 g zelene salate i 100 grama oguljene cikle. Napitak popijte prije spavanja i lakše ćete zaspati. 

Čir na želucu 
Protiv čira na želucu dobri su sokovi koji sadrže vitamine B i C te beta-karoten. U sokovniku pripremite sok od pola rajčice, 2 stabljike celera i 1/4 glavice kupusa.

Dijabetes 
Osim propisane terapije, preporučljivi su i sokovi koji imaju nisku razinu ugljikohidrata. Napravite sok od mrkve, jabuke, 4 lista salate, 3/4 šalice zelenih mahuna i 4 prokulice.

Glavobolja
Povećanim unosom voća i povrća može se spriječiti većina glavobolja. Iskušajte sok od 4 mrkve i 2 stabljike celera ili 3 mrkve, cikle i krastavca.

Gripa 
Osim limunade s medom, liječenje gripe možete ubrzati sirupom ili čajem od bazge te sokom od komada celera, 2 mrkve, jabuke i naranče.

Jetra 
Jetri opterećenoj alkoholom i masnom hranom pomaže sok od 2 mrkve, cikle i krastavca. Iskušajte i sok od 2 mrkve, pola jabuke i komada celera. Možete dodati i malo pivskoga kvasca.

Kiselina u želucu 
Napravite sok od 2-3 mrkve, pola krastavca i pola cikle (po mogućnosti s listovima). Sokovi od lužnatog povrća ublažavaju kiselinu u želucu. 

Kolesterol 
Protiv kolesterola u sokovniku pripremite sok od pet mrkvi, pola jabuke, komada đumbira (oko 1 cm) te svežnja peršina.

Laringitis 
Osim ispiranja grla mješavinom limuna i tople vode, preporučuje se sok od 2 mrkve i 2 koluta ananasa. Možete dodati i malo đumbira.

Migrena 
Prehrana bogata voćem i povrćem može ublažiti napadaje migrene. Iskušajte sok pripremljen od 2 stabljike komorača i mrkve.

Mišićni grčevi 
U sokovniku iscijedite 4 mrkve, 4 stabljike celera, svežanj špinata i svežanj peršina. Na sprečavanje grčeva djeluju minerali u ovom soku.

Niski tlak 
Osim prestankom pušenja i pijenja alkohola, tlak se može popraviti i napitcima. Protiv niskog tlaka iskušajte sok od 3 mrkve i 6 listova špinata. 

Povišeni tlak 
Svakog dana trebalo bi pojesti režanj češnjaka i popiti sok pripravljen od 3 mrkve, cikle, krastavca i 3 naranče.

Zatvor 
Velike količine vlakana najbolja su pomoć protiv zatvora. Dobit ćete ih ako pripremite sok od 3 jabuke i kruške.         

Share this Post