Loša prehrana i nezdrave navike u 90 % slučajeva se odražavaju na koži – u obliku bora, crvenila, proširenih pora, otečenih vjeđa, prištića i drugih stvari na licu.
Koža je često ogledalo zdravlja, osobito kod određenih i ponavljajućih problema. Njihov je najčešći uzrok nezdrava prehrana, kao i loša tolerancija organizma te reakcija ne neke namirnice. Liječnica i naturopat Nigma Taib predstavila je infografiku koja otkriva posljedice u obliku četiri tipa lica – onog osjetljivog na vino, odnosno alkohol, šećer, gluten i mliječne proizvode.
VINSKO LICE
Tipični simptomi su naglašene bore između obrva, crvenilo oko očiju, spušteni kapci, proširene pore, dehidrirana koža s perutavim djelovim duž obraza, crvenkasti obrazi i nos kao i duboko usječene linije ispod nosa prema usnama. Uzročnik je pretjerano konzumiranje alkohola. On dehidrira kožu što pogoršava izgled bora, a šećer u alkoholu uništava kolagen u koži.
GLUTENSKO LICE
Tipični simptomi su natečeni i crveni obrazi, akne koje se pojavljuju uz rub vilice kao i pigmentacijske mrlje oko brade. Pretpostavlja se da je oko 15 posto ljudi osjetljivo na gluten, a najčešća je posljedica “natečeno lice” koje nastaje kao posljedica upale, koju tijelo proizvodi u reakciji na gluten koji ne može probaviti. Često stanje je rosacea – pojačano crvenilo te koža kao prozirna s izraženim kapilarama.
MLIJEČNO LICE
Tipični simptomi su natečeni kapci kao i područje ispod očiju s izraženim tamnim podočnjacima. Često se javljaju i sitni bijeli prištići po licu, osobito na području brade. To sve mogu biti znakovi da organizam ne tolerira laktozu zbog gubitka određenih enzima. Neki od uzroka mogu biti i hormoni koji se danas često nalaze u mlijeku i mliječnim proizvodima poput jogurta, sira, vrhnja…
ŠEĆERNO LICE
Kod lica pojedinca osjetljivog na šećer, najčešći simptomi su bore i linije na čelu, natečenost područja ispod očiju kao i osjećaj suhe, stanjenje kože. Također, česti su bolni, potkožni prištevi koji se mogu javiti na bilo kojem području lica. Šećer je okidač procesa u kojem se molekule glukoze vezuju za kolagen, zbog kojeg on postaje krut, a koža gubi elastičnost.
Autor/photo by: 24sata.hr
Share this Post