kvasac za ljepotu

Kvasac za ljepotu

Kvasac se od antičkih vremena koristi i za brojne i učinkovite kozmetičke pripravke. Iako odgovaraju svima, pripravci od kvasca posebno gode mladenačkoj i zreloj koži pa su idealni za njegu mama i kćeri.

Pekarski, a posebno pivski kvasac obiluju vitaminima B-grupe, primjerice B1, B2, B6 i B12 te mineralima i elementima u tragovima među kojima su kalij, kalcij, magnezij, natrij, krom, željezo, bakar, mangan, cink i fosfor, kao i vrijednim aminokiselinama.

Kvasac je stoga pravi prirodni rezervoar zdravlja, mladosti i ljepote kože, kose i noktiju. On između ostalog regenerira, jača, vlaži i čisti kožu, potiče njenu prokrvljenost i izmjenu tvari pa je primjerice štiti od djelovanja slobodnih radikala.

Stoga, iako odgovara svim tipovima, posebno je primjeren masnoj, mladenačkoj te zreloj, suhoj i beživotnoj koži, pa je tako idealan za njegu mama i kćeri. Kvasac ima podjednako djelotvoran utjecaj i na kosu, pa sprječava njeno ispadanje, ali i nokte koje hrani, jača i štiti od pucanja.

Regenerira, jača, vlaži i čisti kožu, potiče njenu prokrvljenost i izmjenu tvari.

MASKA ZA ČIŠĆENJE MASNE KOŽE
Izmiješajte 1 jušnu žlicu suhog pivskog kvasca s nekoliko žlica jogurta. Nanesite na lice i vrat, pustite da djeluje 15-ak minuta i isperite naizmjenično hladnom i toplom vodom.

MASKA PROTIV MLADENAČKIH PRIŠTIĆA
Izmiješajte 1 kocku svježeg kvasca, oko 3 žlice mlijeka i 1 čajnu žličicu soka od limuna. Dva puta tjedno nanesite na lice i vrat, držite 15-ak minuta, a potom isperite mlakom vodom.

MASKA ZA SUHU I ZRELU KOŽU
Izmiješajte 1 jušnu žlicu suhog pivskog kvasca, žumanjak te po 3 jušne žlice slatkog vrhnja i mljevenih pšeničnih klica. Pustite da djeluje 20 minuta pa isperite vodom ili mlakim punomasnim mlijekom. Maska je idealna i za opuštanje stresom pogođene kože.

MASKA ZA NJEGU KOŽE LICA
Izmiješajte 1 kocku svježeg kvasca s malo tekućeg meda, a ako imate izrazito suhu kožu, s malo hladno prešanog maslinovog ulja. Pustite da djeluje 20 minuta i isperite mlakom vodom.

PEELING OD KVASCA ZA LICE
Izmiješajte pola kocke svježeg kvasca s malo mlijeka, dodajte 1 jušnu žlicu drobljenih sjemenki lana. Nanesite na lice i kad se potpuno osuši masku odstranite mlakom vodom uz nježno trljanje vršcima prstiju.

ANTI-AGING MASKA ZA LICE
Izmiješajte 2 jušne žlice svježeg kvasca i 1 jušnu žlicu vode. Nanesite na lice i vrat, pustite da djeluje te kad se posuši isperite naizmjenično toplom i hladnom vodom. Ako ste u 20-im godinama masku koristite 1 puta mjesečno, 30-im 2 puta mjesečno, 40-im 1 puta tjedno, 50-im 2 puta tjedno te 60-im i više 3 puta tjedno. 

LIFTING MASKA ZA LICE
Izmiješajte 2 kocke svježeg kvasca, 125 ml toplog mlijeka i 1 čajnu žličicu šećera. Nanesite na lice, vrat i dekolte, pustite da djeluje dok se ne posuši, a zatim isperite mlakom vodom.

MASKA ZA RUKE
Izmiješajte 1 jušnu žlicu svježeg kvasca s 1 šalicom toplog mlijeka. Mješavinom 15-ak minuta masirajte ruke, a zatim ih isperite toplom vodom. Maska je idealna za zimsko doba godine.

MASKA PROTIV ISPADANJA KOSE
U 1 šalici vode otopite 4 jušne žlice suhog kvasca. Nanesite na kožu glave, masirajte 10-ak minuta i isperite.

PEELING ZA TIJELO
Izmiješajte po 2 jušne žlice suhog pivskog kvasca i zobenih pahuljica, po 1 jušnu žlicu tekućeg meda i mljevenih badema, s malo mlijeka i soka od limuna u pastu. Kružnim pokretima nanesite na vlažnu kožu i masirajte. Pustite da kratko djeluje, a potom isperite mlakom vodom. 

ANTI-AGING KUPKA
U vodu za kupku umiješajte 5 jušnih žlica suhog pivskog kvasca i pustite da djeluje 15-ak minuta, a potom tijelo isperite toplom vodom.

Autor/photo by: coolinarika.com

Podijeli s prijateljima