krema protiv strija

Krema protiv strija

Strije su posljedice oštećenja vezivnog tkiva nastalo uslijed prebrzog rastezanja kože. Možemo reći da su strije neka vrsta ožiljka vezivnog tkiva. Pri naglom rastezanju kože vezivno tkivo se ne može tako brzo prilagoditi i dolazi do njegova oštećenja. Obično  nastaju u trudnoći, tijekom naglog debljanja ili nakon naglog gubitka viška kilograma. Kod nekih ljudi strije nastaju iz nepoznatog razloga.

Na kojim mjestima nastaju strije?

Strije nastaju na mjestima najviše izloženim rastezanju i rastu kože: trbuh, bokovi, bedra, grupi, nadlaktice.

Kako izgledaju strije?

Strije su u početku crvenoljubičaste boje, a kasnije poprimaju bijelu boju. Veličina i širina znatno variraju, tako da mogu biti široke nekoliko centimetara, a duge do 20-ak centimetara. Uglavnom su u razini kože, dok nekad znaju biti i ispod razine kože.

Mogu li se strije u potpunosti ukloniti?

Strije nije moguće u potpunosti ukloniti, ali ako nisu prevelike mogu se znatno smanjiti da se gotovo ni ne vide. Strija se znatno smanji, ali se i gubitak pigmenta vidi mnogo manje u odnosu na stanje prije tretmana, jer se stije stisnu.

Kako spriječiti razvoj strija?

Gotovo da i nema čovjeka bez strije. U većini slučajeva određenim se mjerama strije mogu dosta smanjiti. Tijekom puberteta i trudnoće ima smisla koristiti kreme protiv strija. To se osobito odnosi na djevojčice u pubertetu. Ono što je zajedničko trudnoći i pubertetu je da strije nastaju na istim mjestima: grudi, trbuh, bokovi, stražnjica i bedra. Na tim mjestima savjetuje se nanositi kreme protiv strija 1 do 2 puta dnevno. Preporuča se hrana bogata bjelančevinama i dosta vitamina C.

Izradite prirodnu kremu protiv strija

Svi su sastojci prirodni, pretežno iz organskog uzgoja. Za 200 g kreme potrebno je:

Postupak:

  • Zagrijte u “banja marija” 50 ml kokos s 1 žličicom mljevenog đumbira. (uroniti manju zdjelicu u veću napunjenom vodom do pola) oko 30 min. Pazite da ne zakuha.Dovoljna je temperature 60 stupnjeva Celzijevih.
  • Toplu mješavinu procjedite kroz gusto platno.
  • U toplu procjeđenu mješavinu dodajte shea maslac i mješajte dok se ne otopi.
  • Prelijte u kutijicu za kremu ili čistu staklenku. Ostavite da se ohladi i stvrdne na hladnijem mjestu.
  • Koristite po potrebi na koži prije, tijekom ili nakon trudnoće prema potrebi.

Share this Post