smirite um

Koristi od jutarnje tjelovježbe i trčanja

 

Trčanje je najjednostavniji oblik vježbanja koji može prakticirati svatko, od djece do odraslih, pa čak i do starije populacije. Dok je većina populacije svjesna da trčanje pridonosi zdravijem načinu života, većina ne slijedi taj put.

ZA ZDRAVLJE SRCA

Pomaže smanjiti loš kolesterol koji je često krivac za bolesti poput srčanog udara, visokog krvnog tlaka i moždanog udara. Istraživanja su pokazala da su trkači smanjili rizik od smrti od srčanog udara za čak 55%.

ODLIČNO ZA PLUĆA

Trčanje povećava broj otkucaja srca, a time se i povećava funkcija pluća. Trčanje poboljšava funkciju dišnih mišića i vitalni kapacitet pluća.

USPORAVA STARENJE

Trčanje ima nekoliko zdravstvenih koristi koje može odgoditi proces. Nekoliko istraživanja su potvrdila da se vježbanjem može preokrenuti proces starenja, i da je trčanje jedan od najboljih oblika vježbanja kojim to možete učiniti.

SMANJUJE DEPRESIJU

Samo nekoliko stvari može liječiti depresiju brže od trčanja. Trčanjem se oslobađaju endorfini u tijelu te se na taj način podiže raspoloženje.

POMAŽU PRI PROBAVI

Trčanje ubrzava proces probave hrane te pomaže apsorpciju hranjivih tvari iz hrane koju ste jeli. To povećava apetit i potiče metabolizam, a vaš probavni sustav održava se zdravim. To će također pomoći smanjiti vrijeme koje je potrebno za hranu da prođe kroz vaše debelo crijevo te tako omaže pri probavi.

DOBRO JE ZA VAŠE KOSTI

Trčanje pomaže povećati gustoću kostiju nogu i kukova. To su vrlo dobre vježbe za žene u menopauzi koje su sklone nižoj gustoći kostiju.

POMAŽE VAM SPAVATI

Trčanje vam može pomoći zadržati vaš um slobodnim od smetnji koje vam ometaju spavanje. Neadekvatna spavanja će vas usporiti kroz dan i imaju utjecaj na vaš život i rad.

ČINI VAS SRETNIMA

Ljudi koji trče imaju veće samopouzdanje jer znaju da biraju zdravlje u svom životu. Također, trčanje oslobađa endorfine i pruža vam bijeg od stresa i napetosti svakodnevnice.

POMAŽE PRI GUBITKU TEŽINE

Ako želite izgubiti težinu, trčanje je najbolji način da započnete jer se trčanjem potiče metabolizam. Time se povećavaju energetske potrebe stanica, što uzrokuje da tijelo sagorijeva više kalorija, što vam pomaže da izgubite težinu. Istraživanja su pokazala da trčanje izaziva 90% veći gubitak tjelesne težine od hodanja.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Share this Post