Korisni trikovi sa soli koje trebate znati

Korisni trikovi sa soli koje trebate znati

 

Sol nije samo neophodna u kuhanji i kozmetici. Osim sode bikarbone i eteričnih ulja, sol je veoma učinkovito prirodno sredstavo za čišćenje. Danas ćemo se usredotočiti na odjeću. Sol također pomaže u uklanjanju i najtvrdokornijih mrlja.

NAJBOLJI TRIKOVI SA SOLI

  1. ZA IZBJELJIVANJE POŽUTJELE ODJEĆE

U vodi rastopite sol i sodu bikarbonu (1: 1). Nakon toga u tu vodu stavite odjeću i neka se namače jedan sat. Zatim operite odjeću.

  1. SUŠENJE ODJEĆE U HLADNIM UVJETIMA

Čak i po hladnom vremenu možete sušiti rublje vani. Kada ispirete odjeću možete dodati nekoliko žličica soli i odjeća se neće smrznuti. Također, uže za vješanje odjeće možete natopiti u slanoj vodi.

  1. MARAMICE

Prije pranja natopite maramice u slanoj vodi, na taj način ćete se lakše riješiti mrlja.

  1. OČUVANJE BOJE

Novoj odjeći u prva tri pranja možete dodati 250 g soli. Na taj način ćete duže očuvati boju.

  1. UKLANJANJE MRLJA

Mrlje od krvi

Odjeću namočite u hladnu vodu i dodaje šaku soli. Pustite da odstoji oko 2 sata, protrljajte odjeću, a zatim ju normalno operite.

Masne mrlje

Masne mrlje treba oprati u najkraćem mogućem roku. Ako to nije moguće, posipajte mrlju sa soli, a sol će upiti masnoću. Kad dođete kući, očistite mrlju s prirodnim deterdžentom, a zatim operite odjeću.

Znojenje

Pomiješajte 1 litru vruće vode i 4 žlice soli. Lagano trljajte dok mrlja ne nestane.

Bijelo i crno vino

Rastegnite odjeću iznad posude i posipajte mrlju sa soli. Nakon toga mrlju pažljivo prelite kipućom vodom. Ako je potrebno, ponovite postupak. To možete učiniti s tkaninama koje mogu izdržati visoke temperature.

  1. ČIŠĆENJE GLAČALA

Čak i najopreznijima se ponekad dogodi da kada nešto peglaju prijeđu preko osjetljivih područja ili dodataka na odjeći koji se otope. Na glačalu se pojavljuje ljepljiva mrlja koje se teško riješiti. Ukoliko vam se to dogodi na dasku za peglanje stavite papir od starog časopisa i posipajte ga sa soli. Vruućim glačalom prijeđite preko soli, a mrlja će ubrzo nestati.

Saznajte kako na prirodan način osvježiti vašu odjeću. Umjesto konvencionalnih omekšivača koristite eterična ulja.

Autor/Photo by: Tjaša Klembas/Aroma Herbal

Share this Post