koncept wellnessa

Koncept i uređenje wellnessa

Osmišljavanje wellness prostora i sadržaja jedan je od početnih koraka koje treba dobro i racionalno isplanirati. Ukoliko investitor nije upoznat s uređenjem prostora prikladnim za wellness, njegovim sadržajem i rukovanjem, ima mogućnost angažiranja konzultanta dobro upućenog u wellness procese.

Značaj prostornog planiranja, izgled i uređenost wellness prostora gostu je iznimno bitan, i u velikoj mjeri može odrediti samu posjećenost wellnessa i isplativost wellnessa kao dodane vrijednosti smještaju.

Praćenje želja i potreba klijenata

Prema anketnim istraživanjima u kojima se goste pitalo koji su im elementi u jednom wellnessu najbitniji, ispitanici su na prvo mjesto stavili ugođaj i uređenje wellnessa (94,3%), te higijenu (85,7%). Sljedeći po važnosti element koji su ispitanici ocijenili sa 60,0 % jest privatnost, nakon čega slijede sadržaj sa 54,3 % i veličina wellness prostora 20 %. Iz navedenog istraživanja investitor može zaključiti na što mora obratiti najviše pažnje. Primjerice, malim gradskim wellnessima ili apartmanskim wellnessima u prilog ide to da sama veličina prostora nije toliko bitna gostu ukoliko je prostor lijepo uređen i čist, te zbog malog broja korisnika dodatno daje osjećaj privatnosti i budi interes gostiju.

Koncept i uređenje wellnessa

Osmišljavanje koncepta i ponude wellnessa

Kako bi prostor funkcionalno osmislili, uredili i stvorili atraktivan, zanimljiv i opuštajući ambijent važno je sve unaprijed isplanirati, bez obzira dali se radilo o programiranju ili reprogramiranju wellness centra. Za početak bilo bi dobro informirati se o trendovima, konkurentnom tržištu i cijenama usluga, kako bi lakše osmislili vlastite programe i sadržaje. Također, odabir i poznavanje ciljne skupine kojima želimo pružati usluge daje nam dodatne smjernice što nuditi. Kada smo to odlučili kreće planiranje prostora. Prostor mora biti funkcionalno raspoređen, ugodnih tonova boja i dekoracije. Prostorije i sadržaji moraju biti smisleno povezani. Nakon toga može se osmisliti program i predvidjeti potreban kadar za realizaciju planiranog programa.

Najčešće pogreške pri uređenju wellness prostora

Kod samog uređenja i osmišljavanja prostora najčešće dolazi do lošeg rasporeda i pogrešaka u bitnim detaljima. Tako primjerice treba obratiti pozornost na to da se na putu od whirlpoola do prostora za odmor ili sauni ne prolazi kroz fitness prostor, da soba za masažu nije odmah pored recepcije radi buke, da prostor sauniranja nije bez tuša i slične moguće organizacijske greške na koje se često može naći i u većim wellness centrima. Pažnju treba obratiti i na ugodnu rasvjetu i mogućnost provjetravanja ili ventiliranja prostorija, posebice ukoliko postoje i vodeni sadržaji.

Tu su i manji detalji na koje treba paziti kod samog opremanja prostora na koje će vam unaprijed znati ukazati najčešće samo stručnjaci i ljudi iz prakse. Koju saunu ili whirlpool odabrati za potrebe vašeg wellnessa. Zatim detalji poput, kakav je strop potreban u parnoj kupelji,  kako u izgradnji izbjeći curenje vode dok ste leđima naslonjeni prema zidu kupelji, gdje postaviti parogenerator da para ne ide direktno u lice niti u noge, koja je vrsta drva najbolja za finske saune, kakvo staklo mora biti na vratima finske saune, zašto postaviti odvod za vodu ispred vrata a ne unutar parne kabine, kada je bolji whirlpool sa preljevnom posudom a kada ona nije potrebna. Velika je prednost o takvim i sličnim bitnim stvarima informirati se prije samog ulaganja i planiranja uređenja kako bi kasnije imali čim manje problema i preinaka, koje je naknadno uvijek teže, zahtjevnije a u krajnjoj liniji i skuplje otkloniti. Kada je tako kvalitetno osmišljen wellness prostor stavljen u funkciju, svojom će atraktivnošću, ambijentom i programima privlačiti goste, a investitor ili menađer wellnessa s lakoćom će moći obavljati svoje zadatke jer neće imati nepredvidljivih problema ni poteškoća u provodenju wellness procesa.

Autor: Helena Vretenar

Podijeli članak s prijateljima