suncanje

KOJE NAMIRNICE MOGU PRIPREMITI KOŽU ZA SUNČANJE?

Izbor hrane i namirnica u prehrani može biti velika podrška u zaštiti kože od oštećenja koje nastaje sunčanjem. Ove namirnice mogu pomoći u oporavku već oštećene kože te tako utjecati i na sporije starenje, izgled kože i smanjenje rizika od razvoja raka kože.

Prekomjerno izlaganje sunčevim zrakama šteti koži i dovodi je u opasnost da brže stari, a može i uzrokovati opasni rak kože.

 Namirnice koji pripremaju kožu za sunčanje

Prehrana koja osigurava zdravlje kože je raznolika prehrana koja obiluje voćem i povrćem. Voće i povrće osim što sadrži velike količine vode i važni su za pravilnu hidrataciju organizma, sadrže i vitamine, minerale, elemente u tragovima te biološki aktivne tvari za koje je pokazano da posjeduju snažan antikancerogeni učinak.

Rajčica – moćan „saveznik“ ljepote

Zbog svojih sastojaka i učinaka aktivnih tvari na kožu rajčica se naziva „saveznikom“ ljepote. Rajčica je namirnica koja obiluje vitaminima A, C, E, bioflavonoidima te biološki aktivnim tvarima likopenom i tomatinom. Uvedite je u prehranu jer može smanjiti upale nastale djelovanjem štetnih UV zraka, kao i neutralizirati slobodne radikale i opasne molekule koje nastaju u slučaju predugog izlaganja suncu. Stručnjaci kažu da je bolje konzumirati kuhanu rajčicu od svježe jer se likopen iz kuhane rajčice puno bolje apsorbira nego iz sirovog voća i povrća.

Vitamin C štiti kožu i smanjuje bore

Jeste li znali da osim zašite kože vitamin C smanjuje i bore. Vitaminom C obiluju namirnice poput: paprike, jagoda, naranča, limun, kivi.

 Vitamin E uzimajte u kombinaciji s vitaminom C

Vitamin E je vitamin koji je značajan u zaštiti kože od štetnih UV zraka.  Sadrže ga orašasti plodovi (bademi, orasi, lješnjaci),  sjemenke, klice. U kombinaciji s vitaminom C pojačava se učinak zaštite kože.   

 Beta-karoten uzmite prije sunčanja

Dva do tri mjeseca prije ljeta dobro je uzimati suplemente beta-karotena. Dobro ih je uzimati u prirodnom obliku jer su najdjelotvorniji. Sadrže ih namirnice poput mrkve, dinje, lubenice marelica, mango, batat, tamnozeleno lisnato povrće.  Beta karoten usporava starenje kože, pomaže bržem tamnjenju kože, a smanuje i mogućnost nastanka alergije na sunce.

I na kraju pijte puno vode za vrijeme ljetnih vrućina i naravno zaštite kožu sredstvima za sunčanje. Naša preporuka je prirodna biljna ulja i maslaci koji nemaju nuspojave a ujedno njeguju kožu.

Share this Post