seratonin

Koja hrana povećava serotonin i dobro raspoloženje?

Znate li da se najviše serotonina, neurotransmitera kojeg se naziva hormonom sreće u organizmu nalazi u probavnom traktu i trombocitima?

Hormonom sreće se naziva zbog njegova pozitivna učinka na raspoloženje, seksulani nagon, apetit, spavanje, pamćenje i učenje, regulaciju temperature i socijalno ponašanje.

Na fizičkoj razini njegova dovoljna razina u organizmu pozitivno utječe na rad srca, krvnih žila, mišiće. Istraživanja su pokazala da je moguć utjecaj serotonina i na veće lučenje mlijeka kod rodilja.

Veza između serotonina i depresije

Znanstvenici su otkrili da smanjena razina serotonina u organizmu i,  može biti posljedica ali i uzrok depresije, tjeskobe, anksioznosti ili straha i paničnih poremećaja, nesanice, tjeskobe.

Razlog za manjak serotonina u organizmu može biti uzrokovana smanjenom produkcijom samog serotonina, nedostatkom triptofana-aminokiseline koja utječe na sintezu serotonina, nedostakom receptora za serotonin ili ometanim pristupom serotonina do receptora.

Veza između prehrane i razine serotonina

Za sintezu serotonina organizam treba triptofan, aminokiselinu koja sudjeluje u sintezi serotonina a koja se nalazi u sastavu hrane koju uzimamo.

Iako se triptofan nalazi u namirnicama bogatim proteinima ipak se više triptofana za produkciju serotonina može iskoristi iz ugljikohidrata.

Naime, prehrana bazirana na puno proteina, iako sadrži velike količine triptofana, čak smanjuje razinu serotonina u organizmu. Razlog je to što unosom hrane bogate proteinima, unosimo u krv velike količine, ne samo triptofana, već drugih amino kiselina koje se “bore” da dopru do mozga. Znači, samo male količine triptofana uspijevaju proći do mozga tako da ne dolazi do porasta nivoa serotonina.

Uzimanjem ugljikohidrata u organizmu se povećava lučenje inzulina, što osim ubrzane razgradnje šećera, dovodi i do ubrzane razgradnje svih aminokiselina osim triptofana. Time se triptofan duže vremena zadržava u krvi  i olakšava njegov prilaz na mjesto gdje se vrši sinteza serotonina – što naravno pogoduje sintezi serotonina.

Zato, ako imate smetnje raspoloženja, depresiju, strahove, paniku, tjeskobu ili nesanicu – neka vaša prehrana bude više bazirana na ugljikohidratima.

Autor: Wellness.hr

Share this Post