detox

Klasična medicinska masaža

Iako su pokretima masaže ljudi od svoga postanka ublažavali bolove i opuštali organizam u cjelini , stručni pristup i kao medicinsku metodu – masažu  uvodi u 19.stoljeću švedski liječnik  Perh Henrik Ling ( 1776. – 1839. ). Upravo zbog toga često se klasična medicinska masaža naziva i „švedskom“ masažom.

 Djelovanje klasične medicinske masaže

Klasična medicinska masaža je fizikalna metoda koja se primjenjuje zbog njenih pozitivnih učinaka na zdravlje cijelog organizma s posebnim djelovanjem na zdravstvene poremećaje koštano mišićnog sustava (bolovi i ukočenost u mišićima i zglobovima).

 Kako se provodi klasična medicinska masaža ?

Masažnim pokretima (EFLEURAGE – glađenje, PETRISSAGE – gnječenje, FRICTION – trljanje, TAPOTEMENT – udaranje, VIBRATION – tresenje) postižu se rezultati i blagotvorni učinci masiranja.

Pokretom glađenja započinje masaža. Njime se na kožu nanosi ulje za masažu i navikava klijenta na dodir masera te se opušta napetost.

Pokretom trljanja zagrijava se  koža što izaziva bolji protok krvi a time više hrane i kisika u masiranom području. Ovim se pokretom ublažava bol jer se prekida prijenos bolnih impulsa s periferije u centar za bol.

Pokretom gnječenja se uklanja napetost i spazam u dubljim slojevima i mišićima.

Pokret frikcije rasteže tkivo i uklanja priraslice.

Protresanje i valjanje tkiva dodatno opušta napetost u mišićima, potiče cirkulacija i ublažava bol.

Činitelji „dobre masaže“

Kvaliteta i tajna dobre masaže je u stručnosti masera koji ima znanja i vještine prepoznavanja potreba klijenta tj. prepoznavanju znakova poremećaja palpacijom (opipom) na samom početku i tijekom masaže kao i u izboru i kombinaciji pokreta masaže.

Kvalitetan i stručan maser navedene pokrete pravilno izvodi vodeći računa o ritmičnoj izmjeni bržih i sporijih kao i dubljih i površnijih pokreta.

Boli li masaža?

Ako je bol motiv i razlog dolaska na masažu ne može se očekivati potpuno bezbolna masaža. Ipak bolnost masaže ne smije prijeći granicu na način da klijent pati i ne osjeća se ugodno. Nakon što uoči prisutnost boli stručnjak za masažu primjenjuje pokrete koji ublažavaju bol i pripremaju tkivo za dublje i jače pokrete masaže bez naglašene boli.

Ulja za masažu

Klasična medicinska masaža se najčešće provodi prirodnim uljem slatkog badema u koje se dodaju eterična ulja poput paprene metvice, ružmarina, slatke naranče. Navedena eterična ulja dopunjavaju opuštajuće djelovanje pokreta masaže.

Naučite klasičnu medicinsku masažu

Klasična medicinska masaža je metoda liječenja i psihofizičkog opuštanja. Provodi se pokretima glađenja, rastezanja, trljanja, gnječenja, lupkanja i protresanja. Uz terapijsku, masaža ima i dijagnostičku komponentu.  

U Učilištu Lovran – Medical Wellness Akademiji u Opatiji  možete se osposobiti za poslove pružanja usluga vrhunskih masaža na programima školovanja za Wellness terapeuta i MaseraKlasična medicinska masaža osnova je svih masaža, namijenjena je prvenstveno početnicima. Izvrsna je podloga,  trebala bi biti prva tehnika masaže koju ćete učiti i  nakon koje ćete uspješno savladavati sve druge tehnike masaža.

PRIJAVI SE 

Share this Post