obitelj

Kako učiniti vašu obitelj zdravijom

Uključivanje cijele obitelji je najbolji način promoviranja boljih prehrambenih navika i zdravih aktivnosti za svoju djecu.

Cjeloviti pristup znači da svi, i roditelji i djeca podjednako rade kao tim za postizanje dobrog zdravlja i blagostanja. Kao i kod bilo kojeg tima mora postojati vođa – i da, to ste vi!

BUDITE PRIMJER

Odrasli članovi obitelji su važan uzor kad je u pitanju zdrava prehrana i tjelovježba. Razgovarajte o tome zašto jedete voće za međuobrok, odlazite na tjelovježbu ili idete u šetnju. Počnite s tim dok su mali. Nemojte čekati da vaše dijete postigne nezdravu tjelesnu težinu kako bi pokrenuli razgovore o zdravim navikama. Puno je lakše održavati zdravu tjelesnu težinu nego se kasnije mučiti sa njenim smanjenjem.

BUDITE ZAJEDNO AKTIVNI

Učinite da tjelesna aktivnost bude nešto uobičajeno u vašoj obitelji. Biti aktivan kao obitelj omogućuje vašoj djeci da troše energiju na pozitivan način, a odrasli također osjećaju zdravstvene prednosti vježbanja.

KUHAJTE ZAJEDNO

Možda nećete biti u mogućnosti raditi to svaki dan, ali pozovite djecu da sudjeluju u procesu pripremanja objeda. Mala djeca mogu naučiti matematičke vještine mjerenjem i počet će razumijevati svrhu kuhanja. Također će steći znanja o zdravim namirnicama. Starija djeca će uživati u mogućnosti da odaberu i pripreme namirnice koje im se sviđaju te će biti vjerojatnije da će pojesti ono što su pomogli pripremiti.

JEDITE ZAJEDNO

Objedovanje zajedno kao obitelj šalje prave poruke o prehrani. Djeca će vidjeti svoje roditelje kako jedu zdravu hranu te će možda i sami htjeti isprobati nove namirnice. Ona će također zajednički obrok doživjeti kao vrijeme za druženje i razgovor. Roditelji će dobiti priliku da ponude djeci zdrave namirnice, zapaze što im se sviđa, a što ne, te razgovarati o postignućima i eventualnim problemima koje muče djecu.

PRAĆENJE CILJEVA

Ako pokušavate izgraditi zdravije obiteljske navike, grafikon sa ciljevima je dobar način da se zadrže rezultati. Grafikon postavljen na vrata hladnjaka ili neko drugo vidljivo mjesto može podsjetiti članove obitelji da obrate pozornost na prehranu i aktivnosti. Odaberite zajedničke ciljeve kao što su svakodnevno vježbanje i konzumiranje voća i povrća. Pratite i hvalite one koji ispunjavaju svoje ciljeve. A kada cijela obitelj postigne neki cilj napravite nešto zabavno kako bi proslavili postignuće.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Share this Post