kasalj

Kako ublažiti kašalj eteričnim uljima

Aromaterapija može ublažiti kašalj i pomoći kod prehlade eteričnim uljima. Eterična ulja eukaliptusa, paprene metvice, limuna djeluju protiv kašlja na dva načina:

  • pomažu u uništavanju toksina, virusa i bakterija koje uzrokuju kašalj,
  • ublažavaju kašalj jer smanjuju sluz i opuštaju mišiće u dišnim putovima te pomažu da više kisika dođe do pluća. 

Možete koristiti jedno esencijalno ulje ili kombinaciju nekoliko njih.

EUKALIPTUS – Ima vrlo pročišćujući učinak, jer pomaže da se riješimo mikroorganizama i toksina zbog kojih smo bolesni. Također širi krvne žile  i tako povećava protok kisika u pluća, što je vrlo dobrodošlo ako neprestano kašljete i otežano dišete. Eukaliptus također izvrsno djeluje protiv bakterija, virusa i gljivica.

MENTA –  Eterično ulje mente / paprene metvice sadrži mentol koji ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Također ima rashlađujući učinak na tijelo i pomaže u otvaranju dišnih putova. Pomaže i ako imamo neugodno grebanje u grlu.

LIMUN – Dokazano je da esencijalno ulje limuna poboljšava imunitet, što znači da pomaže bržem pobjeđivanju prehlade. Djeluje antibakterijski i protuupalno, ali je i izvrstan antioksidans. Zbog toga je izvrstan za imunološki sustav i dišni sustav. Eterično ulje limuna također ubrzava cirkulaciju krvi i smanjuje povećane limfne čvorove.

Kako upotrijebiti eterična ulja za ublažavanje kašlja

  • 4-5 kapi eteričnog ulja stavite u difuzor ili pomiješajte 2 kapi esencijalnog ulja limuna i žličicu kokosovog ili bademovog ulja i nanesite na vrat i prsa.
  • Pazite da eterično ulje ne dođe u kontakt s očima ili sluznicom usta

Share this Post