dehidriranost koze

Kako spriječiti dehidriranost kože zimi?

Dehidriranost se sve češće pojavljuje među problemima kože, posebice u zimskim mjesecima. Dehidriranost se može pojaviti kod svih tipova kože (suha, masna i mješovita), stoga je važno prepoznati simptome dehidracije te pravovremeno i pravilno njegovati dehidriranu kožu.

Dehidracija može biti trenutno stanje ali i kronično. Dehidrirana koža je naborana, opuštena i gruba na izgled i opip. Na nekim djelovima lica se može pojaviti i ljuskavost, lagano crvenilo.  Obično se osjeća kao zategnutost i kao „tijesna“ koža.  Dehidrirana koža je žedna vlage, što možete primjetiti kada nanesete kremu koja brzo nestane.

I SUHA KOŽA MOŽE BITI DEHIDRIRANA

Ne mješajte suhu kožu sa dehidriranom. Suha koža je tip kože, a dehidrirana stanje kože, koje je uzrokovano različitim stresorima: od onih psihičkih do izloženosti suhom zraku, osobito u prostorijama s centralnim grijanjem.

 Dehiraciju može uzrokovati manjak kretanja po svježem zraku, nedovoljna ili nepravilna njega, premalo konzumiranje tekućine i previše slane hrane. Iako su simptomi suhe i dehidrirane kože slični, važno je  razlučiti  da li je koža suha ili dehidrirana. Naime suhoj su koži potrebni lipidi (masnoća) dok dehidriranoj treba vlaga.

KAKO PREPOZNATI I NJEGOVATI DEHIDRIRANU MASNU KOŽU ?

Upravo višak seduma na površini masne kože može uzrokovati nemogućnost prodora vode u dublje slojeve, zbog čega se osobama s masnom kožom pojavljuje crvenilo, ljušćenje kože i imaju osjećaj zategnutosti kože. Kada masna koža dehidrira ona počinje lučiti još više sebuma koji zatvara sve više pora, pa se mogu pojaviti prištići i upale.

Masnu dehidriranu kožu je stoga važno najprije dobro očistiti i ukloniti višak masnoće, otvoriti pore kroz koje koža prima vodu, te je „napiti“ s maskama i kremama koje će ju hidratizirati. Posebice dobro pomažu kreme i maske s hijaluronskom aminokiselinom koja će nakon prolaska kroz pore na sebe još navući vode iz dubljih dijelova kože.

KAKO IZBJEĆI DEHIDRIRANOST KOŽE ?

Nisu dovoljne samo kreme i tretmani. Najvažnije je uzimati redovito konzumirati preporučljivu količinu vode. U suhim prostorijama to mađutim nije dovoljno, već je potrebno koristite ovlaživače prostora.

Nije problem samo u suhom zraku u vašim stanovima, već se s istim problemom možete susresti u uredima i shoping centrima.

Zimska  njega kože treba biti osobito pažljiva.  Osim kože na licu najčešće dehidrira koža na rukama, stopalima, koljenima i laktovima. Stoga ne zaboravite njegovati i te dijelove kože, osobito zimi:

  • Umivajte se u mlakoj vodi.
  • Nikako ne koristite sapun.
  • Prije umivanja umasirajte u lice nježni losion za skidanje šminke.
  • Nakon ispiranja obrišite lice tapkanjem.
  • Nikako se ne smije imati osjećaj zategnute kože poslije umivanja
  • Češće koristite nježni piling zimi.
  • Nabavite i koristite kremu za dehidriranu kožu
  • Ispod kreme svaki drugi dan nanesite hidratantni serum.
  • Dehidrarana koža voli hidro maske. Ako je nemate nanesite debeli sloj dnevne kreme, a višak nakon 10-ak minuta uklonite papirnatom maramicom.
  • Želite li izbjeći dehidriranost kože koristite mineralne pudere koji nemaju talka, mineralnih ulja i silikona te ispod njih koža diše a prekrivaju onoliko koliko želite.

Autor: wellness.hr

Share this Post