prehlada

Kako se zaštititi od prehlade i nadolazećih hladnih dana

Kada ste izloženi hladnoći, prva linija obrane je nositi komotnu i suhu odjeću (mokra odjeća otežava održavanje normalne tjelesne temperature). Obucite se slojevito. Ako radite u prostoriji u kojoj nije baš toplo ili vježbate vani, nosite odjeću od polipropilena, koja će upiti znoj od kože i održavati vaše tijelo suho. Također, nosite kapu i šal. Istina je da se 40 – 50 % naše tjelesne topline može izgubiti ukoliko ne zaštitite glavu i vrat od hladnoće.

 1. ZAŠTITITE SVOJE RUKE I NOGE
  Nosite rukavice jer vaši prsti mogu dijeliti toplinu. Nosite čarape koje će održavati noge suhe i tople. Nosite čarape od prirodnih vlakana u kojima se vasa stopala neće znojiti. Pokušajte nositi čarape koje nisu preniske i preuske.
 1. ZAŠTITITE SVOJE USNE
  Koristite balzam za usne kako bi vaše usne bile zaštićene od isušivanja.
 1. IZBJEGAVAJTE DEHIDRACIJU
  Dokle god vam unos određene količine tekućine nije ograničena od strane liječnika, poželjno je piti puno vode i čaja kako bi zaštitili svoj organizam.
 1. OBUCITE SE PRIKLADNO
  Nosite vanjsku odjeću koja će vas zaštiti od vjetra i hladnoće. Hladno i vjetrovito vrijeme mnogo je opasnije od prikazane vanjske temperature zraka.
 1. IZBJEGAVAJTE ALKOHOL
  Alkohol uzrokuje gubitak tjelesne toline te je njegov učinak “zagrijavanja” trenutni i znatno utječe na dehidraciju kože i organizma.
 1. RASPITAJTE SE O SVOJIM LIJEKOVIMA
  Pitajte svog liječnika ili ljekarnika ako bilo koji od lijekova koje uzimate mogu utjecati na vaš imunitet koji je od velike važnosti u ovim hladnim zimkim danima, te na koji način se možete dodatno zaštititi.
 1. IZBJEGAVAJTE BRZU I TEŠKU HRANU
  Lagan i zdrav obrok je bolji od teškog i nezdravog obroka obroka jer vašee tijelo zahtijeva veliki protok krvi u probavnom sustavu ukoliko konzumirate tešku hranu. Probavni proces može usporiti vašu cirkulaciju i na taj način riskirate hladna stopala i ruke.
  Vodite računa o vitaminima, mineralima i aminokiselina jer na taj način štitite svoj organizam od moguće prehlade I jačate svoj imunitet.
 1. LUK, ČEŠNJAK, GRAH I ZAČINJENO POVRĆE
  Začinjeno povrće, luk, češnjak, grah i rajčica ne samo da zagrijavaju vaše tijelo, već sadrže i ljekovita svojstva. Luk i češnjak imaju antivirusno djelovanje, grah je dobar za imunitet jer sadrži vitamine B skupine, a začini vam mogu pomoći ukoliko imate problema sa sinusima i otežanim disanjem.

Autor: wellness.hr

Share this Post