Kako se koza mijenja

Sve promjene na koži koje nose godine

Koža je najveći organ ljudskog tijela. S obzirom da čini barijeru između vanjske sredine i unutrašnjih organa, na njoj se odražavaju mnogobrojna tjelesna oboljenja kao i složeni vanjski utjecaji. Zato je neophodno upoznati osnovnu građu ovog organa. Zbog mnogobrojnih funkcija kože, moramo ju znati pravilno njegovati i štititi.

Koža je naš najvažniji senzitivni organ koji omogućava osjećaj pritiska i bola. Kako se približavamo 30-tim, naše tijelo počinje smanjivati stvaranje kolagena i elastina (dvije supstance koje daju koži čvrstinu i elastičnost) te tako uzrokuje da koža postaje opuštena i manje elastična. U isto vrijeme, masne stanice koje se nalaze ispod kože počinju nestajati, pa zajedno s gubljenjem elastina i kolagena, a pod utjecajem zemljine teže, na koži se počinju stvarati bore. Koža također počinje gubiti sposobnost nadoknađivanja vlage što je čini suhom, često s iritiranim dijelovima. S godinama se pojavljuju bore na čelu i oko očiju koje nastaju uslijed konstantnih sitnih kontrakcija mišića lica.

ZDRAVE ŽIVOTNE NAVIKE- ZDRAVIJA KOŽA
Prirodan proces starenja kože dopunjuju dugogodišnji uvjeti življenja, koji prouzrokuju njena oštećenja. Pretjerano izlaganje suncu je eksterni faktor koji najviše utječe na stanje i zdravlje kože. Mnoge od pojava koje smatramo da su nastale starenjem, u stvari su nastala uslijed višegodišnjeg izlaganja suncu, kao:

  • Sitne bore
  • Staračke pjege
  • Proširene kapilare
  • Gruba koža
Masne stanice koje se nalaze ispod kože počinju nestajati, pa zajedno s gubljenjem elastina i kolagena, a pod utjecajem zemljine teže, na koži se počinju stvarati bore.

Nikada nije kasno početi njegovati kožu kako bi ona izgledala zdravo i kako bi ste usporili proces starenja.

  • Minimalizirajte izlaganje suncu – Ako ste na suncu koristite sredstva za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, nosite šeširom te pokušajte izbjeći sunce između 10 i 16 sati.
  • Zaštitite kožu od isušivanja – Ne zaboravite hidratacijske kreme i losione, a možete si i sami pomoći jednostavnim receptom za zadržavanje vode u koži. Najnovija istraživanja pokazala su da namakanje kože ili tuširanje od najmanje 10-ak minuta i te kako vraća koži vlagu izvana ako se neposredno nakon tuširanja namažemo hidratantnom kremom ili uljem. Koristite blage sapune, a poslije kupanja koristite losione koji vraćaju vlagu koži.
  • Pijte puno vode – Pijte barem osam do deset čaša vode dnevno, a umjesto s kavom, započnite svježe iscijeđenim prirodnim sokom ili zelenim čajem koji sadrži prirodne antioksidanse ili pak čajem od mješavine ljekovitog bilja za čišćenje organizma.
  • Zdrava prehrana – Prehrana treba biti bogata flavonoidima (mrkva, šumsko voće, tamna čokolada…) koji stanice opskrbljuju kisikom, poboljšavaju hidrataciju i smanjuju bore. Vitamin C se osim u agrumima nalazi i u svježoj paprici, cvjetači i ribizlama. Vitamina A osim u mrkvi ima u avokadu, jabukama, mangu, a blagotvorni vitamin E nalazi se u pšeničnim klicama, maslinovu ulju, jajima i mlijeku. Omega 3 i omega 6 masnim kiselinama (jaki ovlaživači kože) bogate su gotovo sve vrste plave ribe, naročito tuna, skuša, srdela, inćuni i losos.
  • Kretanje i vježbe – Vježbanjem se povećava dotok kisika tkivima što doprinosi mlađem i zdravijem izgledu kože

Wellness.hr

Podijeli s prijateljima