skolarci

Kako motivirati školarce da budu tjelesno aktivni 2. dio?

Većina nas zna da bi djeca trebala biti tjelesno aktivna 60 minuta dnevno. To zvuči kao prilično jednostavan zadatak, zar ne?

DJECA OD 9 DO 12 GODINA – BOLJA KOORDINACIJA

Stariji školarci obično su već svladali osnovne vještine i mogu početi uživati u blagodatima koje donosi bolja koordinacija. To znači da dijete koje voli košarku  više neće neobuzdano bacati loptu u koš već će početi usavršavati slobodno bacanje. Starija djeca su također u stanju bolje razumijeti pravila. Roditelji djece koja su uključena u timske sportove možda će željeti razgovarati o eventualnim porazima i podsjetiti djecu da sport uvijek treba biti zabavan bez obzira pobjeđujemo li ili gubimo.

Bio to nogomet ili balet, ako vaše dijete ne uživa u toj aktivnosti ili se osjeća isfrustrirano neuspjehom vrijeme je da se prebaci na nešto drugo.  To ne znači da je vrijeme provedeno na tim aktivnostima izgubljeno. Umjesto toga razgovarajte s djetetom i neka vam kaže što bi htjelo probati slijedeće.  Blagi prelazak u drugu aktivnost bez da dijete osjeća neuspjeh može spriječiti negativne osjećaje o sportu i tjelesnoj aktivnosti općenito.

POMOZITE DJECI DA PRONAĐU SVOJU AKTIVNOST

Prilikom odabira aktivnosti uzmite u obzir interes djeteta, sposobnosti i građu tijela. Veće dijete može biti pogodno za nogomet, dok sitnija djeca mogu uspjeti u bejzbolu ili u nekom pojedinačnom sportu. Također, uzmite u obzir i temperament. Nježnijem dječaku možda neće biti ugodno igrati nogomet, ali ga može naprimjer zanimati karate. Isto tako, aktivna djevojčica možda neće imati strpljenja i kontrolu potrebnu za balet, ali je dobra u aktivnostima sa brži tempom kao što je nogomet ili košarka. Kombinacija osobina ličnosti i atletske sposobnosti utječu na odnos djeteta prema sudjelovanju u sportskim i drugim tjelesnim aktivnostima.  Koja od ove tri vrste najbolje opisuje vaše dijeet?

Nesportaši – ovoj djeci nedostaju atletske sposobnosti, ne vole tjelesnu aktivnost ili oboje. U toj dobi djeca su svjesna tih razlika,a neki su možda i zadirkivani zbog toga. Opasnost kod njih nije napuštanje jedne aktivnosti  u kojoj nisu uspjeli već odustajanje od svih tjelesnih aktivnosti općenito.

Povremeni sportaši – ova djeca su zainteresirana za aktivnosti, ali nisu zvijezde pa postoji mogućnost da budu obeshrabreni u konkurentskom atletskom okruženju. Većina djece spada u ovu kategoriju, ali u našoj kulutri koja je opsjednuta pobjedama  lako ih je previdjeti kao sportaše. Potaknite ih da ostanu aktivni iako nemaju najbolje performanse.

Sportaši – ova djeca imaju atletske sposobnosti te su predani sportu. Roditelji bi trebali podržavati djetetove napore, ali u svakom trenutku i znati prepoznati bilo kakve promjene. Važno je osigurati da ovakva djeca redovno izvršavaju svoje školske obaveze, imaju dovoljno odmora, ali da i dalje uživaju u sportu.

Djeca traže od roditelja vodstvo, podršku i ohrabrenje. Vrlo je važno biti dobar primjer , tako da se i vi prihvatite neke tjelesne aktivnosti i postanite aktivna obitelj.

Autor: wellness.hr

Share this Post