skolarci

Kako motivirati školarce da budu tjelesno aktivni 1. dio?

Većina nas zna da bi djeca trebala biti tjelesno aktivna 60 minuta dnevno. To zvuči kao prilično jednostavan zadatak, zar ne?

BITI AKTIVAN SVAKI DAN

Kako djeca odrastaju sve natrpaniji dnevni raspored može dovesti do toga da pronalazak tog jednog sata rezerviranog za vježbanje postane izazov. Također neka djeca se prepuste sedentarnom načinu života te više vole gledati televiziju, igrati video igrice i surfati internetom. Čak i previše učenja i čitanja može rezultirati nedostatkom tjelesne aktivnosti.

Danas djeca često ne znaju odabrati kojom se aktivnošću žele baviti te često mijenjaju sportove. Oni koji se pronađu u sportu kojeg su izabrali povećavaju vrijeme i predanost treninzima što ima dobar utjecaj na fizičke sposobnosti. No, oni koji se ne pronalaze u izabranoj vrsti sporta mogu izgubiti interes i odlučiti da prestanu biti dio tima. Osim ako ne pronađu zamjensku aktivnost, njihova razina tjelesne kondicije ima tendenciju smanjenja.

Biti aktivan je ključni dio zdravlja svih školaraca. Vježbanjem jačaju svoje mišiće i kosti i osiguravaju da njihova tijela budu sposobna za izvršavanje svakodnevnih dječjih radnji, kao što je nošenje školske torbe ili utrkivanje sa vršnjacima. Aktivnošću također pomažu u kontroliranju tjelesne težine i smanjuju rizik od kroničnih bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i visoki krvni tlak.

ODRŽAVANJE MOTIVACIJE

Pa kako onda motivirati djecu da budu aktivna, osobito one koji po prirodi nisu sportaši?

Djeca mogu biti fit čak i ako ne osvajaju sportske trofeje. Ključ je u pronalasku aktivnosti u kojoj ona uživaju. Opcija ima mnogo, od rolanja i vožnje bicikla do tenisa i plivanja. Kada dijete pronađe aktivnost koja mu se sviđa ono će konstantno napredovati i davati sve do sebe kako bi bilo uspješno. Isto tako ako ih se tjera da rade aktivnosti koje im se ne sviđaju vjerojatno neće htjeti sudjelovati, te će postati frustrirani i smatrat će da im je vježbanje neka vrsta posla.

DJECA OD 6 OD 8 GODINA – DRŽITE SE OSNOVA

Izložite mlađu djecu raznim aktivnostima, igrama i sportovima. Zadržite fokus na zabavi. Kombinacija aktivnosti kod kuće i u školi često je idealna. I budite sigurni da uključuje i slobodno vrijeme kada će dijete raditi ono što samo odluči da želi raditi. U ovoj dobi djeca bi trebala savladavati osnovne tjelesne aktivnosti kao što su skakanje, bacanje, udaranje i hvatanje. Trebati će nekoliko godina kako bi uspjeli kombinirati ove aktivnosti na način na koji mnogi 11-godišnjaci mogu. Dakle, ako je vaše dijete dio sportske ekipe provjerite da vi i njihovi treneri imate realna očekivanja.

Takva očekivanja su također važna kad je u pitanju dječija psiha. Mlađa djeca često nisu spremna na pritisak natjecanja niti mogu shvatiti složene strategije. Potražite timove koji naglašavaju osnove i dajte ohrabrenje i pohvale djeci kako bi poboljšali svoje vještine.

Ispravno učinjeni timski sportovi i druge grupne aktivnosti mogu naučiti djecu puno o timskom radu i sportskom duhu.

Autor: wellness.hr

Share this Post